Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dalailama: Tibetā turpina apspiešanu

Tibetas garīgais līderis Francijā aicina neizolēt Ķīnu no starptautiskās sabiedrības.

Ķīna neievēro olimpisko mieru un turpina bargos pasākumus pret tibetiešiem, otrdien savas vizītes laikā Francijā sacīja Tibetas garīgais līderis dalailama. Viņš arī piebilda, ka ar nepacietību gaida, kādu ceļu Ķīna izvēlēsies pēc Pekinas olimpisko spēļu noslēguma, vēsta AP. Dalailama pirmdien ieradās 12 dienu ilgā vizītē Francijā, kuras nozīme ir vairāk garīga, tomēr trešdien viņš piedalījās divos pasākumos, kuros runāja par Ķīnu un problēmām Tibetā. Sākumā notika viņa preses konference, pēc kuras sekoja slēgta tikšanās ar Francijas parlamenta pārstāvjiem.

Nē olimpiskajam mieram


Uz franču likumdevēju jautājumu, vai Ķīna veicina "olimpisko mieru", dalailama atbildējis īsi un kodolīgi: "Nē!". "Spēļu norises laikā turpinās tibetiešu apspiešana," sacīja opozīcijas deputāts, bijušais Francijas tieslietu ministrs Roberts Badinters. Tibetas garīgais līderis deputātiem stāstījis par biedējošām represijām, kas norisinās pat olimpisko spēļu laikā. Kopš marta ir notikuši masveidīgi aresti, nāvessodu izpildes un Ķīnas militārās klātbūtnes pastiprināšana. Francijas sociālistu partijas pārstāvis Žans Luī Bianko sacīja, ka dalailama informējis par Ķīnas plāniem "paātrināt kolonizācijas politiku, piesaistot aptuveni miljonu ķīniešu, kas vēlētu doties okupēt Tibetu un atšķaidīt tibetiešu populāciju".

Baidās no Ķīnas?


Savukārt tikšanās laikā ar žurnālistiem viņš šādus apvainojumus Ķīnai neizteica un bija daudz samiernieciskāks, tomēr pauda uztraukumu par to, kas notiks pēc 24.augusta, kad noslēgsies olimpiskās spēles Pekinā. "Kas notiks pēc olimpiskajām spēlēm?" viņš vaicāja. "Es nezinu. Gaidīsim un redzēsim." Dalailama uzskata, ka starptautiskajai sabiedrībai "vajadzētu būt stingrai" ar Ķīnu attiecībā uz demokrātiju, cilvēktiesībām, reliģisko brīvību un tiesiskumu, tomēr to nedrīkstot izolēt. Viņš slavēja Ķīnas "caurspīdīgumu" saistībā ar traģisko zemestrīci maijā, tomēr pretnostatīja šo atvērtību ar Ķīnas režīma attieksmi pret Tibetu.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī šo dienu laikā neplānojot tikties ar dalailamu, tomēr valsts sekretārs attiecībās ar parlamentu Rožē Karučī paziņoja, ka "prezidents 10.decembrī Parīzē tiksies ar Nobela miera prēmijas laureātiem, arī ar dalailamu". Viņš neprecizēja, vai abi līderi tiksies aci pret aci. N.Sarkozī administrācija neapstiprina šo paziņojumu, bet dalailamas pārstāvji atteicās to komentēt.

Francijas valdība dalailamas vizītes laikā centīsies uzturēt pēc iespējas mazāku kontaktu ar tibetiešu garīgo līderi, tādējādi mudinot kritiķus un cilvēktiesību aizstāvjus apsūdzēt Franciju par padošanos Ķīnas spiedienam.

Ķīnas Ārlietu ministrija, komentējot dalailamas vizīti, trešdien sacīja, ka Ķīna cer, ka Francija "pareizi traktēs visu, kas saistīts ar Tibetu". "Mēs ceram, ka Francija var strādāt kopā ar Ķīnu, lai izskaustu šaubas, lai vairotu mūsu savstarpējo uzticību un saglabātu divpusējo attiecību attīstību," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits