Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dalasa piesaka cīņu nāvējošam vīrusam

Moskīti izraisījuši iedzīvotāju satraukumu un piespieduši ieviest ārkārtas stāvokli ASV lielpilsētā Dalasā. Tas darīts, lai cīnītos ar sīko kukaiņu pārnēsāto Rietumnīlas vīrusu, kas pēdējās nedēļās ir nogalinājis vismaz desmit un inficējis vairākus simtus cilvēku. Arī pārējā ASV teritorijā novērots plašākais Rietumnīlas vīrusa uzliesmojums kopš 1999. gadā, kad tas pirmo reizi tika atklāts Savienotajās Valstīs. Vairāki desmiti saslimšanas gadījumu šogad konstatēti arī Eiropā.

Moskīti savairojušies

Dalasas mērs Maiks Rolings trešdien izsludināja ārkārtas stāvokli, lai pavērtu ceļu pesticīdu izsmidzināšanai pilsētā un tās apkārtnē pirmo reizi pēdējos 45 gados, vēsta AP. «Dalasas pilsēta piedzīvo plašu moskītu pārnēsātā Rietumnīlas vīrusa uzliesmojumu, kas ir izraisījis un turpina izraisīt daudzus saslimšanas un nāves gadījumus,» teikts M. Rolinga paziņojumā. Ķīmijas izsmidzināšana, ko galvenokārt veiks no gaisa, notiks arī citās Teksasas štata ziemeļu pilsētās. Kaut gan ir bažas par pesticīdu ietekmi uz cilvēku veselību, varasiestādes uzskata, ka ķīmisko līdzekļu izmantošana ir visefektīvākais veids, lai apkarotu moskītus. «Izsmidzināšanas no gaisa radītais risks ir minimāls, salīdzinot ar Rietumnīlas vīrusa izplatīšanos,» sacīja Teksasas veselības aprūpes sistēmas vadītājs Deivids Leikijs.

Teksasā šogad reģistrēti vismaz 465 inficēšanās gadījumi, no kuriem 17 ir beigušies letāli. Pērn ASV otrajā lielākajā štatā saslimšana ar Rietumnīlas vīrusu konstatēta tikai 27 cilvēkiem, divos gadījumos iestājusies nāve. Līdz šim šajā ziņā tumšākais bijis 2003. gads, kad infekcija paņēma 40 cilvēku dzīvību.

Pagaidām nav skaidrs, kāpēc inficēšanās ar Rietumnīlas vīrusu Teksasā ir tik augsta. Tiek pieļauts, ka tas ir saistīts ar silto ziemu un lietaino pavasari, kas veicināja moskītu savairošanos. Lai samazinātu jaunu inficēšanās gadījumu skaitu, Teksasas varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus lietot pretinsektu līdzekļus pirms došanās ārpus mājas, palikt iekštelpās saullēkta un saulrieta laikā, vilkt aizsargājošu apģērbu un aizplūdināt stāvošu ūdeni, jo moskīti tajā var meklēt barības vielas, raksta AFP.

ASV šogad kopumā konstatēti vismaz 693 inficēšanās gadījumi ar Rietumnīlas vīrusu, 26 saslimušie miruši, informē ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs.

80% neko nesajūt

Rietumnīlas vīruss tika atklāts 1937. gadā Āfrikas valstī Ugandā. Vēlāk cilvēku saslimšana ar to tika konstatēta galvenokārt Āfrikas un Āzijas valstīs. Rietumu puslodē pirmais cilvēku saslimšanas gadījums reģistrēts 1999. gadā Ņujorkā, bet pēc tam infekcija pakāpeniski izplatījās pa visu valsti. Vīrusa izplatības augstākais punkts Amerikā tika sasniegts 2002. un 2003. gadā, kad saslimušo skaits bija tuvu 3000 un nomira vairāk nekā 260 cilvēku. Eiropā plašākais infekcijas uzliesmojums notika 2010. gada vasarā, kad Grieķijā saslima 262 un nomira 35 cilvēki.

Aptuveni 80% gadījumu ar Rietumnīlas vīrusu inficētie cilvēki nesajūt nekādus simptomus. Ap 20% inficēto pārcieš tā saukto Rietumnīlas drudzi, kura simptomi līdzinās gripas pazīmēm.

Tikai aptuveni procents saslimušo var iedzīvoties smagās neiroloģiskās infekcijās, piemēram, smadzeņu iekaisumā (encefalīts) un smadzeņu un muguras smadzeņu plēves iekaisumā (meningīts).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits