Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Daudz ēst ir kaitīgi: liecina pētījums ar pērtiķiem

20 gadu ilgs pētījums ar pērtiķiem liecina, ka apēstās pārtikas daudzuma samazināšana var nodrošināt ilgāku un veselīgāku mūžu. ASV zinātnieki vēsta, ka rēzus pērtiķiem, kam nācās ievērot stingru diētu, bija trīsreiz mazāks risks mirt ar vecumu saistītām slimībām (vēzi, diabētu un sirds slimībām), nekā tiem pērtiķiem, kas varēja ēst visu pēc patikas.


«Mums izdevies pierādīt, ka kaloriju samazināšana aizkavē primātu sugu novecošanas procesu,» ziņo Viskonsinas universitātes profesors Ričards Veindruhs. Šis pētījums apstiprina līdzīgus secinājumus, kas izdarīti pēc pētījumiem ar tārpiem, mušām un grauzējiem. Pēc zinātnieku domām, arī cilvēki varētu gūt labumu no pārtikas daudzuma ierobežošanas.


Pētījumā iesaistītie pērtiķi bija sadalīti divās grupās: puse varēja ēst visu iespējamo, bet otrai pusei nācās ievērot stingru diētu, kas uzņemto kaloriju daudzumu samazināja par 30%. Kā liecina 20 gadu ilgušais pētījums, izdzīvoja 80% izsalkušo pērtiķu, bet no rijīgajiem pērtiķiem tik ilgi nodzīvoja tikai puse. Rēzus makaku vidējais mūža ilgums nebrīvē ir aptuveni 27 gadi. Pērtiķi, kas ēda mazāk, divreiz retāk slimoja ar vēzi un sirds slimībām, vispār neslimoja ar diabētu, turklāt arī viņu smadzenes bija veselīgākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits