Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dienvidkorejas prezidents devies vizītē uz Tokdo jeb Takešimas salām

Riskējot saasināt Seulas un Tokijas attiecības, Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks piektdien devies vizītē uz Tokdo jeb Takešimas salām, uz kurām savas pretenzijas pieteikusi arī Japāna, vēsta Japānas mediji. Ļi vizīte ir pirmā Dienvidkorejas prezidenta vizīte šajās salās.

Protestējot pret šādu vizīti, Japāna piektdien atsaukusi savu vēstnieku no Dienvidkorejas. "Es nezinu, kad viņš dosies atpakaļ uz Dienvidkoreju," žurnālistiem paziņoja Japānas ārlietu ministrs Koitiro Gemba, piebilstot, ka viņš ar vēstnieku tiksies sestdien, lai apspriestu risinājumu šai situācijai.

Pirms sava vēstnieka atsaukšanas Gemba izsauca Dienvidkorejas vēstnieku, lai darītu viņam zināmu Japānas satraukumu par Ļi vizīti Tokdo salās. Gemba jau iepriekš paziņoja, ka jebkurai šāda veida vizītei būs liela ietekme uz Japānas-Dienvidkorejas attiecībām un Tokijai nāksies attiecīgi reaģēt. Arī Japānas vecākais ministru kabineta sekretārs Osamu Fudžimura paudis nožēlu par šo vizīti, kas notiekot laikā, kad Tokija atbalsta uz nākotni orientētas attiecības ar Seulu.

Tokija uzskata, ka Seulas kontrolētās salas "ir Japānas teritorija gan vēsturiski, gan saskaņā ar starptautiskajām tiesībām", paziņoja Gemba. "Es izteicu protestu [Dienvidkorejas] vēstniekam un viņam norādīju, ka mūsu valstu līderi ir vienojušies, ka mums būtu jāvada attiecības no plašākas perspektīvas," paziņoja Gemba. "Es sacīju viņam, ka nesaprotu, kādēļ prezidents Ļi apmeklējis salas tagad," viņš piebilda.

Dienvidkorejas prezidenta preses pārstāve iepriekš atklāja, ka Ļi piektdien plāno apmeklēt Ullindo salu un, ja laika apstākļi atļaus, ar helikopteru dosies arī uz netālu esošajām Tokdo salām. Viņa noliedza medijos izskanējušās ziņas, ka Seula pirms plānotās vizītes būtu par to paziņojusi Tokijai, piebilstot, ka Dienvidkorejai nav iemesla ziņot Japānai "par vizīti savā teritorijā". Cik ilgi Ļi plāno uzturēties šajās salās, nav zināms.

Prezidenta preses pārstāve norādīja, ka šī vizīte tikusi plānota jau labu laiku un konkrētajam datumam neesot īpašas nozīmes. Pagājušajā nedēļā Dienvidkoreja izsauca uz sarunām augsta ranga Japānas diplomātu, lai paustu protestu pret Tokijas atjaunotajām pretenzijām uz Tokdo salām, kas atrodas uz austrumiem no Korejas. Domstarpības par šīm teritorijā abu valstu starpā pastāv jau desmitgadēm ilgi.

Tokdo jeb Takešimas salas sastāv no divām lielākām salām un 35 mazākām klintīm, un kopumā to teritorija veido tikai 18,7 hektārus. Salās ir tikai divi iedzīvotāji - kāds vecāks vīrietis un viņa sieva. Vēl tur uzturas krasta apsardzes darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits