Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eirozonā neesošo ES valstu finanšu ministri vienosies par nostāju pret eiro

Eirozonā neesošo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri pirmdien pulcējušies Briselē, lai izstrādātu vienotu nostāju pret pēdējā laikā satricinājumus piedzīvojušo vienoto Eiropas valūtu.

Kamēr 17 eirozonas valstu finanšu ministri tiekas ES Padomes mītnē, tikmēr desmit eirozonā neesošo valstu ministri pēc Čehijas vēstniecības uzaicinājuma pulcējas vienā no Briseles viesnīcām, bet viņu vietnieki apspriežas Čehijas vēstniecībā, vēsta diplomāti.

Oficiāli pirmdienas sanāksmes mērķis ir sagatavot kopīgu nostāju pirms otrdien gaidāmās visu ES dalībvalstu finanšu ministru tikšanās, kurā paredzēts sīkāk apspriest ES līderu panākto vienošanos par to banku rekapitalizāciju, kuras cietušas zaudējumus Grieķijas parādu norakstīšanas dēļ.

Taču kāds diplomāts, kas pārstāv vienu no minētajām desmit valstīm, pavēstīja, ka paredzēts apspriest arī eirozonas parādu krīzes ilgtermiņa sekas. "Kad eirozona nonāks viena finanšu ministra pakļautībā, kā drīzumā notiks, pārējai ES jābūt drošai, ka tā necietīs, kļūstot par otrās šķiras tirdzniecības partneri, kad Briselei būs darīšanas ar ārpasauli," sacīja diplomāts. "Tirdzniecība notiek ES vienotajā tirgū, un eirozonas ciešākas integrācijas procesam nedrīkst ļaut izkropļot vienoto tirgu par labu eirozonai."

Kamēr ES Padomes prezidents Hermans van Rompejs gatavo eiro atlabšanai nepieciešamās ES līguma izmaiņas, kuras paredzēts apspriest decembrī gaidāmajā ES samitā, pārējās desmit dalībvalstis ir apņēmības pilnas panākt, lai tiktu ievērotas arī to intereses.

Kā norādīja kāds cits diplomāts: "Ja 17 pulcējas, tas jādara arī mums." Tomēr viņš atzina, ka, neskatoties uz kopīgajām interesēm, ir arī daudz kas tāds, kas eirozonā neesošās valstis šķeļ.

Šī būs jau otrā šāda eirozonā neesošo valstu tikšanās. Iepriekšējo oktobrī Luksemburgā organizēja Zviedrija.

Tikmēr amatpersonas apgalvo, ka sarunas šādā formātā turpmāk kļūs par ierastu parādību, eirozonas atsevišķajām sanāksmēm kļūstot arvien biežākām.

Nākamās eirozonas valstu ministru sanāksmes plānotas 17. un 29.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits