Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

EK kritizē lidostas par haosu gaisa satiksmē

Eiropas Komisija (EK) otrdien veltījusi kritiskus vārdus lidostām, norādot, ka sniegputeņu izraisītais haoss gaisa satiksmē ir nepieņemams.

"Esmu ārkārtīgi satraukts par spēcīgās snigšanas negatīvo iespaidu uz satiksmi Eiropā. Tas nav pieņemami, un tam nevajadzētu atkārtoties," paziņojumā norāda transporta komisārs Sīms Kallass.

Tādēļ augstā amatpersona pieņēmusi lēmumu tuvāko dienu laikā tikties ar lidostu pārstāvjiem, lai uzklausītu paskaidrojumus un spriestu par iespējām uzlabot darba efektivitāti ekstrēmos laikapstākļos nākotnē.

Komisārs arī mudina lidostas nopietnāk gatavoties šādām situācijām.

Kā jau ziņots, sniegs un aukstie laikapstākļi otrdien turpināja radīt traucējumus Eiropas gaisa satiksmei, apgrūtinot ceļotāju plānus pirms gaidāmajām Ziemassvētku brīvdienām.

Jauni sniegputeņi otrdienas rītā paralizēja Frankfurtes lidostu, kurā no plkst.5 (plkst.6 pēc Latvijas laika) atcelti visi izlidojošie un ielidojošie reisi, paziņoja lidostas preses pārstāvis.

Vairāki simti lidojumu jau tika atcelti pirmdien, un lidostas vadība cerēja, ka situācija normalizēsies līdz plkst.2.30 (plkst.3.30 pēc Latvijas laika), kad pretēji meteorologu prognozēm atkal sāka snigt.

Pirmdien Frankfurtes lidostā tika atcelti 376 no plānotajiem 1400 lidojumiem, un vairāk nekā 1000 ceļotāju nakti nācās pavadīt lidostas termināļos izvietotās gultās.

Otrdienas ap pusdienlaiku Frankfurtes lidosta atsāka darbību.

Otrdien ielidojošie un izlidojošie reisi tika atcelti arī Lielbritānijā, un britu aviokompānija "British Airways" (BA) paziņoja, ka plāno atcelt ievērojamu skaitu lidojumu no Londonas Hītrovas lidostas, kas otrdien atkal darbojās tikai ar vienu no diviem skrejceļiem.

"Bargie laikapstākļi turpina ievērojami traucēt mūsu darbību, un tā tas varētu turpināties līdz pat Ziemassvētkiem," teikts aviokompānijas izplatītajā paziņojumā. "Patlaban Hītrovas lidostā darbojas tikai viens no diviem skrejceļiem un liela daļa lidlauka joprojām nav izmantojama, tostarp teritorija ap novietotajām lidmašīnām."

Hītrovas lidostas operators BAA vēsta, ka lidostas dienvidu skrejceļš otrdien joprojām būs slēgts, tādējādi ievērojami samazinot lidojumu skaitu.

Reisu kavēšanās un atcelšanu dēļ lidostā tūkstošiem pasažieru iesprostoti jau vairākas dienas.

Sliktie laikapstākļi radījuši ievērojamus traucējumus gaisa satiksmē kopš sestdienas, un BA sagaida, ka šis haoss turpināsies. Meteorologi prognozē bargus laikapstākļus lielākajā Lielbritānijas daļā visu atlikušo nedēļu.

"BAA apstiprinājis ierobežotu lidojumu grafiku no un uz lidostu vismaz līdz trešdienai, 22.decembrim, plkst.6 (plkst.8 pēc Latvijas laika)," vēsta BA.

Tajā pat laikā Lielbritānijas valdība pirmdien atvieglojusi noteikumus nakts lidojumiem Hītrovas lidostā, līdz Ziemassvētkiem ļaujot ienākošos reisus uzņemt līdz plkst.1 (plkst.3 pēc Latvijas laika).

Savukārt Eiropas gaisa satiksmes koordinācijas dienests "Eurocontrol" ziņo, ka pirmdien Eiropā kopumā atcelti vairāk nekā 22 000 lidojumu, taču otrdien, visticamāk, tiks nodrošināts vairāk reisu.

Londonas Getvikas lidosta otrdien atsāka darbību plkst.6 (plkst.8 pēc Latvijas laika) pēc slēgšanas nakts laikā.

Analītiķi prognozē, ka slikto laikapstākļu dēļ BA zaudē aptuveni desmit miljonus sterliņu mārciņu (8,28 miljonus latu) dienā.

Toties Francijas varasiestādes devušas atļauju Parīzes Šarla de Golla un Orlī lidostām darboties visu diennakti, lai tās spētu nodrošināt aizkavējušos lidojumus.

Pirmdien simts civilās aizsardzības darbinieki tika nosūtīti uz Šarla de Golla lidostu, lai tajā iesprostotajiem cilvēkiem nogādātu 300 gultas un 2500 segas.

Uzņēmums "Eurostar", kas nodrošina ātrgaitas vilcienu satiksmi starp Londonu, Parīzi un Briseli, otrdien joprojām nodrošina ierobežotu skaitu reisu, un lūdzis visus pasažierus, kuri rezervējuši biļetes līdz Ziemassvētkiem, tās atgriezt atpakaļ, ja to ceļojums nav svarīgs.

Pasažieru rinda pie "Eurostar" Londonas termināļa otrdien jau stiepās kilometra garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits