Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES apsūdz Gazprom konkurences pārkāpumos

Eiropas Komisija apsūdzējusi Krievijas valsts kontrolēto enerģētikas milzi Gazprom dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā astoņās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs - Igaunijā, Ungārijā, Bulgārijā, Čehijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā, vēsta Reuters.

Eiropas Savienības konkurences komisāre Margrēte Vestagere trešdien paziņoja, ka pēc divus gadus ilgušas izmeklēšanas secināts, ka Gazprom varētu būt uzcēlusi mākslīgas barjeras, kas liedz gāzes piegādes no vienas Centrāleiropas un Austrumeiropas valsts uz citu, tā ierobežojot pārrobežu konkurenci. "Nacionālo gāzes tirgu norobežošana ļāvusi Gazprom pieprasīt atsevišķām ES valstīm maksāt tik augstas cenas par gāzi, ko var uzskatīt par neatbilstošām," teica Vestagere.

Eiropas Komisijas iebildumi bijuši arī pret Gazprom prasību saglabāt tās īpašumā kontroli pār cauruļvadiem apmaiņā pret izdevīgākiem kontraktiem par gāzes piegādi un pret gāzes cenu noteikšanu pēc naftas cenām. "Visām firmām, kas darbojas Eiropas tirgū - pat nav svarīgi, vai tās ir no Eiropas vai nē - ir jāievēro Eiropas Savienības noteikumi," uzsvēra komisāre.

Gazprom tagad dotas 12 nedēļas, lai atbildētu uz EK pārmetumiem. Potenciālās sankcijas varētu būt ap diviem miljardiem eiro.

ES valstis pērn no Krievijas importēja 27% ES patērētās dabasgāzes. 28 valstu bloks importē 53% no tā patērētās enerģijas miljarda eiro vērtībā ik dienu. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits