Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ES: Tulūzas šāvēja lieta apliecina nepieciešamību pēc aizdomīgu personu kustības uzraudzības

Tulūzas šāvēja izraisītais haoss apliecina nepieciešamību pēc ASV tipa sistēmas aizdomīgu personu kustības uzraudzīšanai, ceturtdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) terorisma apkarošanas darba koordinators Žils de Keršovs.

Izlūkdienesti ir apzinājuši vairākus simtus cilvēku Eiropā, kas devušies uz karadarbības zonām ārvalstīs, bet pēc tam atgriezušies mājās, norādīja Keršovs, piebilstot, ka Eiropas varasiestādes ir centušās apkarot tā dēvētos vientuļos vilkus, sevišķi pēc traģiskā Norvēģijas slaktiņa pērnā gada 22.jūlijā.

Alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Muhameds Merā, kurš tika turēts aizdomās par pēdējo nedēļu laikā Tulūzas apkārtnē pastrādātajām sērijveida slepkavībām un ceturtdien policijas operācijas laikā tika nogalināts, iespējams, apvieno sevī "vientuļo vilku" un bijušo kaujinieku, kurš atgriezies savā zemē, atzīmēja Keršovs. "No tā, kas šobrīd zināms, viņš bijis Afganistānā, kur saņēmis zināmu apmācību, bet neizskatās, ka viņš būtu strādājis [teroristiskās organizācijas] Al Qaeda tīklā šeit Francijā," runājot ar žurnālistiem paziņoja Keršovs.

Merā, kurš atzina, ka Tulūzā un tās apkaimē nošāvis septiņus cilvēkus, policistiem apgalvojis, ka viņu Vazīristānā, Pakistānas vēsturiskajā novadā, kas atrodas pie Afganistānas robežas, esot apmācījuši Al Qaeda kaujinieki. "Viņa atrašanās ārzemēs un atgriešanās liecina par trans-Eiropas sadarbības svarīgumu un to, ka būtu jāpārbauda ne tikai finanšu plūsmas," norādīja Keršovs.

ES tiek diskutēts par nepieciešamību ieviest aviopasažieru datu sistēmu, kādu ASV izmanto jau gadiem ilgi. "Šīs diskusijas notiek un virzās uz priekšu. Tas liecina, ka aizdomīgu cilvēku kustība ir izšķiroša lieta," norādīja Keršovs.

ASV savu Pasažieru datu reģistru uzskata par vērtīgu instrumentu, izmeklējot ar terorismu saistītas lietas. ES Pasažieru datu reģistrs tiktu izmantots, lai novērotu aizdomīgas cilvēku kustības, atzīmēja Keršovs.

Viņš norādīja, ka Eiropa jau ir laidusi darbā programmas radikalizācijas novēršanai, apkarojot tīmekļa vietnes, ka mudina uz ekstrēmismu un cīnoties pret cietumu kļūšanu par augsni topošajiem ekstrēmistu kaujiniekiem.

Lai gan Francijas izlūkdienestam tagad tiek pārmests, ka Merā palicis nepamanīts, Keršovs atzina, ka par šo cilvēku bijis zināms pārāk maz. Viņš norādīja, ka visiem zināms, ka Francijas izlūkdienests ir viens no labākajiem, dara labu darbu un viņiem izdevies izjaukt vairākus sazvērestību plānus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits