Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

EUobserver: Baltkrievu lobētāji izdara spiedienu uz ES

Brisele piedzīvo bezprecedenta lobēšanu Baltkrievijas labā, lai novērstu Eiropas Savienības (ES) sankciju ieviešanu pret Minsku, vēsta EUobserver. Portāls vēsta, ka arī Latvija pievienojusies Baltkrievijas lobētāju rindām.

ES vidējā līmeņa diplomāti šonedēļ apspriedīsies, ko vēl pievienot sankcijām pret Baltkrieviju, par ko galīgo lēmumu ES valstu ārlietu ministri pieņems piektdien Briselē.

Kā liecina EUobserver rīcībā esošā informācija, starp aktīvākajiem lobētājiem ir oligarhs Jurijs Čižs, vairākas kompānijas, kas pieder ar Lukašenko režīmu saistītajam miljardierim Vladimiram Peftijevam, kā arī vairākas amatpersonas. Pret Peftijevu un trim viņa kompānijām jau ir vērsts vīzas aizliegums un līdzekļu iesaldēšana, taču šo lēmumu viņš pašlaik mēģina apstrīdēt ES tiesā Luksemburgā.

Kā portālam pavēstīja augsta ranga ES amatpersona, pēdējās nedēļās pie viņa vērsušās neskaitāmas nevalstiskās organizācijas, diplomāti un kompānijas, klāstot, kāpēc Peftijevam noteiktās sankcijas vajadzētu atcelt.

Vairāki avoti portālam apliecināja, ka Peftijevs izsludinājis vienu miljonu ASV dolāru lielu atlīdzību ikvienam, kurš panāks viņa izslēgšanu no sankcijām. Lietuvas advokātu birojs "Lawin" portālam ne noliedza, ne apstiprināja informāciju par izsludināto atlīdzību.

Peftijevs ir lielākais akcionārs un priekšsēdētājs Baltkrievijas lielākajā ieroču ražotājā "Beltechexport", kas ražo lidmašīnas, bruņu mašīnas un ieročus. Bet viņa galvenais bizness ir starpniecība starp Krievijas ieroču ražotājiem un diktatoriem Āfrikā, Vidusāzijā, Dienvidaustrumu Āzijā un Dienvidamerikā. Pēc ASV datiem, viņš pārdevis ieročus Irānā un Ziemeļkorejā.

Peftijevam pieder arī kompānija BT Telecommunication, ar Lukašenko dēlu Dmitriju kopīgs mārketinga bizness Sport-Pari un akcijas interneta pakalpojumu sniedzējā Delovaya Set.

EUoberver pavēstīja ES diplomāti, Peftijeva lobētājiem tagad pievienojusies arī Latvija. Latvija un Slovēnija ir gatavas piekrist jaunām ES sankcijām, bet tikai tad, ja sankcijas netiks noteiktas pret vairākām Peftijeva kompānijām, kas sadarbojas ar uzņēmumiem šajās valstīs.

Savukārt Čižam pieder virkne biznesu, sākot no naftas ķīmijas līdz veselības SPA centriem un bezalkoholisko dzērienu ražotājiem, no kuriem daudzi ir aktīvi ES valstīs.

Ja no jaunajām sankcijām tiks izslēgts Peftijevs un Čižs, citas ES valstis plāno Latvijai un Slovēnijai likt samaksāt politisko cenu. "Tām [Latvijai un Slovēnijai] būs publiski jāatbild par saviem lēmumiem," sacīja kāds ES diplomāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits