Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Franču zemnieks ir jaunais saules karalis

Lauksaimnieki meklē jaunus veidus, kā palielināt ienākumus

Spožā pavasara saule kausē sniegu uz šķūņu jumtiem, atsedzot franču zemnieka Žana Lika Vestfāla jauno biznesa ideju: turpmāk viņš ražos ne tikai graudus un olas, bet arī no saules iegūtu elektroenerģiju, ar ko varēs apgādāt tūkstošiem māju. Ekonomikas krīze apgrūtina iespējas atrast finansējumu, lai īstenotu lielus atjaunojamās enerģijas projektus, tomēr Ž.L.Vestfāla ideja piesaista gan zemnieku, gan baņķieru uzmanību. Savā lauku saimniecībā, kas atrodas Francijas austrumos, uzņēmīgais zemnieks iestrādājis ēku jumtos milzīgus saules bateriju paneļus.

Valdības atbalsts

Ž.L.Vestfāls ir viens no franču zemniekiem, kas izmanto Francijas valdības atbalstu, lai palielinātu savus ienākumus un veicinātu videi draudzīgas enerģijas ražošanu. "Mēs cenšamies paplašināt biznesu ārpus lauksaimniecības, lai pelnītu naudu citā veidā," stāsta Ž.L.Vestfāla draugs Žans Liks Leonārs, kurš plāno uzstādīt saules paneļus arī savā saimniecībā. Šis kalnainais Francijas reģions vairāk ir pazīstams ar sieru un labu baltvīnu, bet zemniekiem ir grūti nopelnīt tikai ar lauksaimniecības produktu ražošanu. Vidējie lauku saimniecības ienākumi pagājušogad Francijā samazinājās par 15%, kas skaidrojams ar Eiropas Savienības tiešo subsīdiju apcirpšanu un cenu svārstībām pasaules tirgū. Šādos apstākļos atjaunojamo energoresursu bizness nodrošina papildu iespēju nopelnīt.

Ž.L.Vestfāls izveidojis vienu no lielākajām saules paneļu sistēmām pasaulē. Viņš ieguldīja 20 miljonus eiro (14 miljonus latu), lai uzbūvētu saules paneļu blokus 36 000 kvadrātmetru platībā. Paredzams, ka saules paneļi saražos 4,5 megavatus elektroenerģijas, ar ko pietiktu 4000 mājsaimniecību vajadzībām. Ž.L.Vestfāls projekta īstenošanai izmantoja bankas aizdevumu. "Tas ir diezgan liels risks. Aizdevējus pārliecināja mana projekta mērogs." Viņš plāno, ka elektroenerģijas pārdošana viņam katru gadu nodrošinās divu miljonu eiro ienākumus.

Ienesīgs bizness

Francijas valdība atbalsta integrēto saules paneļu uzstādīšanu (šie paneļi tiek iebūvēti tieši jumtā, nevis piestiprināti virs tā), tādēļ uzņēmēji var rēķināties ar 20 gadu ilgu līgumu par videi draudzīgās elektroenerģijas iepirkšanu. Par vienu kilovatstundu iespējams saņemt 0,55 eiro (39 santīmi). Saules paneļu uzstādīšanu veicina arī tas, ka paneļu ražošanā izmantotā silīcija cena šogad varētu kristies par vairāk nekā 30%.

Francijas valdība plāno, ka 2020.gadā atjaunojamie energoresursi nodrošinās līdz pat 23% enerģijas patēriņa. "Francija vēlas spēlēt vadošo lomu tehnoloģiju revolūcijā, kas drīzumā gaidāma saules enerģijas jomā," uzsver Francijas vides un enerģijas ministrs Žans Luī Borlū. Francija pašlaik ir ļoti atkarīga no atomenerģijas, jo atomelektrostaciju kopējā jauda ir vairāk nekā 63 000 megavatu, salīdzinot ar 25 megavatiem saules bateriju jaudas. Taču valdības plāns paredz, ka 2020.gadā saules paneļu jauda būs jau 5400 megavatu. Lai sasniegtu šo mērķi, valdība vilina uzņēmējus, zemniekus un māju īpašniekus ar izdevīgiem tarifiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits