Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

G8 jāmainās, lai saglabātu pastāvēšanas jēgu mūsdienu pasaulē

Japānā sākusies Lielā astoņnieka (G8) līderu sanāksme, kurā paredzēts apspriest pārtikas un degvielas cenu kāpumu, klimata pārmaiņas un citas problēmas. Skeptiķi uzskata, ka pasaules varenāko valstu klubs nav spējīgs risināt problēmas, kas skar ikvienu pasaules iedzīvotāju. Citi mudina uzņemt G8 arī Ķīnu, Indiju, Brazīliju un citas lielvalstis

G8 līderu problēmas vājina apvienības ietekmi

The Guardian


G8 līderu sanāksme atgādina politisko ātrās palīdzības uzņemšanas nodaļu sestdienas naktī. Pasaules varenākās valsts līderis prezidents Bušs ir diskreditēts un tuvojas termiņa beigām. Silvio Berluskoni vada bandītu kultūru, kuras dēļ Itālija nav spējīga rādīt nopietnu seju pasaulei. Krievijas jaunais prezidents Dmitrijs Medvedevs varētu būt tukša vieta, jo līdzās nebūs Vladimira Putina, kurš viņam teiktu, ko domāt.

Tas viss ir svarīgi, jo G8 uzdevums ir risināt mūsdienu lielākās problēmas. Atšķirībā no citām starptautiskām sanāksmēm, kurās lielās birokrātijas pārstāv nacionālās intereses, G8 saietos nozīme ir arī līderu personībai. Taču būtu kļūdaini noraidīt šīs sanāksmes kā laika un naudas izšķiešanu. Problēmu un biznesa globalizācija ir mūsdienu vadošais spēks. Amerikāņu guru Ričards Hāss nesen žurnālā Foreign Affairs rakstīja, ka mēs virzāmies nevis uz daudzpolāro, bet gan bezpolāro pasauli. Šādos apstākļos arvien grūtāk panākt starptautisko vienošanos par jebkādiem mērķiem, lai arī cik svarīgi tie nebūtu. Tas ir izdevīgi tirāniem un problēmu radītājiem. Piemēram, ES vajadzētu apvienot spēkus, lai neļautu Krievijai izmantot energoresursu varu šantāžai pret atsevišķām valstīm. Taču katra ES dalībvalsts, Kremlim par prieku, mēģina panākt labāko divpusējo darījumu ar Maskavu.

Krievija grib paplašināt G8 ar jaunām valstīm

Komersant


Krievijas mijiedarbība ar pārējām G8 valstīm nenotiek līdztiesības apstākļos. Par lielāko daļu strīdīgo jautājumu "vecajām" G8 valstīm ir kopīgs viedoklis, bet Krievija ar savu atšķirīgo viedokli paliek vientulībā. Maskava uzskata, ka tas skaidrojams ar pārāk lielo ASV ietekmi uz G8 lēmumiem. Krievija jau ne pirmo gadu mēģina pārstāvēt tos, kas nav apmierināti ar līdzšinējo pasaules kārtību. G8 līdzšinējais formāts, kas šo apvienību raksturo kā "ekonomiski attīstīto demokrātiju" grupu, liek Krievijai cīnīties pret Rietumu vienoto nostāju un uzklausīt pārmetumus par demokrātijas trūkumu. Maskava vēlas pārveidot G8 par ietekmīgāko valstu apvienību, kurai varētu pievienoties Ķīna, Indija un Brazīlija (iespējama arī Meksikas un DĀR kandidatūru lobēšana). Tādā gadījumā pretenzijas pret Krieviju kā pret vienīgo "autoritāro" elitārā kluba locekli izzudīs pašas no sevis, bet Maskava iegūs jaunus sabiedrotos cīņā pret ASV ietekmi.

G8 ir "daudz runu, maz darbu" reputācija

Usa Today


Ja raugāmies vēsturē, G8 līderu sanāksme, visticamāk, sagādās daudz fotogrāfiju, bet maz konkrētu rezultātu. G8 sanāksmēm ir "daudz runu, maz darbu" reputācija. Turklāt jebkāda pasaules lielvaru apvienība, kurā ir ekonomikas pussmagā svara cīkstone Itālija, bet nav ekonomikas smagsvara Ķīnas, neizklausās nopietni. "Es uzskatu, ka G8 ir pilnīga neveiksme. Tas ir pagātnes, nevis nākotnes spogulis," secina Singapūras politologs Kišore Mahbubani. Lai saglabātu savu ietekmi, G8 jāuzņem jaunas valstis, pirmkārt, Ķīnu. Taču jaunu valstu pievienošana nav vienkārša. G8 kopš pašas dibināšanas bijusi līdzīgi domājošu demokrātiju apvienība. Ķīna ar savu vienpartijas sistēmu mainītu apvienības būtību. Turklāt ievērojama G8 paplašināšana apgrūtinātu apvienības darbu. Viens no risinājumiem būtu Vācijas, Francijas, Lielbritānijas un Itālijas vietu apvienošana vienotā Eiropas Savienības vietā, bet pagaidām neviens nav izrādījis gatavību atteikties no savas vietas.

G8 līderiem ir daudz problēmu, bet maz risinājumu

The Economist


Pirms gada naftas cena bija mazāk nekā puse no tagadējā 140 dolāru par barelu līmeņa. Nekas neliecināja, ka rīsu un citas labības cenas varētu divkāršoties, apdraudot politisko stabilitāti Āfrikā un Āzijā, kā arī apgrūtinot G8 agrākos solījumus par nabadzības mazināšanu pasaulē. Dārgā nafta, pārtikas krīze un kredītu problēmas: jauno nepatikšanu saknes ir vai nu ārpus G8, vai arī strauji šķērsojušas robežas. Tās parāda, ka G8 mērķi nereti nonāk pretrunā cits ar citu. Aicinājums samazināt degvielas cenas ir pretrunā centieniem taupīt energoresursus, samazināt atkarību no naftas un gāzes, kā arī cīnīties pret klimata pārmaiņām. Biodegvielas atbalstīšana nozīmē mazāk zemes pārtikas ražošanai, iespējamās sekas ir dārgāka pārtika un tukši vēderi. Bagāto valstu vēlme izvairīties no lejupslīdes rosina šaubas par apņēmību samazināt inflāciju. Bagāto valstu klubs (kopā ar Krieviju), kas pārstāv pasaules iedzīvotāju mazākumu, nešķiet piemērots šo problēmu risināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits