Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

G8 līderus mudina cīnīties pret badu

Afrikāņi raizējas, ka miljoniem cilvēku nevar atļauties pārtiku


Mielošanās ar trifeļu zupu, kaviāru, jēra gaļas cepeti un citiem gardumiem, ar ko Japānā tiek baroti Lielā astoņnieka (G8) sanāksmes dalībnieki, nav novērsusi lielvalstu līderu uzmanību no bada draudiem, kas pārtikas sadārdzināšanās dēļ vērojami daudzās pasaules malās. G8 valstu līderi bija vienisprātis, ka jādara viss iespējamais, lai apturētu pārtikas cenu kāpumu. Tas skāris ne tikai nabadzīgo valstu iedzīvotājus, bet arī bagāto valstu pilsoņus, kam pārtikas iegādei nākas tērēt arvien lielāku daļu no saviem ienākumiem. Lielbritānijas premjers Gordons Brauns gan vērsa sanāksmes dalībnieku uzmanību uz to, ka bagāto valstu iedzīvotāji nelietderīgi izmanto lielu daļu pārtikas. Lielbritānijā ik gadu tiek izšķērdēti četri miljoni tonnu pārtikas produktu, ieskaitot 359 000 tonnu kartupeļu un 190 000 tonnu ābolu, kas nonāk atkritumos. Ja briti plānotu pārtikas iegādi un pareizi uzglabātu pārtikas produktus, katra ģimene varētu ietaupīt vismaz 420 mārciņu (372 lati) gadā.

Bada draudi


Trūcīgo valstu iedzīvotāji nevar atļauties izšķērdēt pārtiku, jo viņiem katru dienu jādomā, kā apmierināt izsalkumu. Pasaules Bankas aprēķini rāda, ka pārtikas sadārdzināšanās dēļ nabadzībā varētu ieslīgt vēl ap 105 miljoni pasaules iedzīvotāju, ieskaitot 30 miljonu cilvēku Āf'rikā. Piemēram, Āfrikas valstī Libērijā pārtikas cenas gada sākumā pieauga par 25%, palielinot nabadzībā dzīvojošo īpatsvaru no 64% līdz 70%.

G8 valstis plāno īstenot vairākas programmas, lai glābtu trūcīgo valstu iedzīvotājus no bada. Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo pirmdien paziņoja, ka ES ir gatava atvēlēt miljardu eiro (700 miljonu latu) palīdzībai nabadzīgo valstu zemniekiem. Nepieciešamā nauda tiks ņemta no ES lauksaimniecības subsīdiju līdzekļiem. Āfrikas valstu līderi lūguši G8 palīdzību, lai cīnītos pret sekām, ko izraisa pārtikas un degvielas cenu kāpums.

Nepilda solījumus


G8 valstis tiek asi kritizētas, jo nav pildījušas agrāk dotos solījumus par palīdzības divkāršošanu Āfrikai. Pirms trim gadiem G8 sanāksmē Skotijā lielvalstu līderi apņēmās divkāršot palīdzību līdz 50 miljardiem dolāru 2010.gadā. Taču nevalstiskās organizācijas vēsta, ka trūcīgās valstis saņēmušas tikai nelielu daļu solītā. "Viņi atkāpjas no saviem solījumiem. Mēs nedrīkstam to pieļaut. Bagātajām valstīm šādas summas ir sīknauda. Āfrikas valstīm tas ir dzīvības un nāves jautājums," uzsver palīdzības organizācijas Oxfam pārstāvis Makss Losons.

ANO ģenerālsekretārs Ban Ki Mūns brīdina, ka lielvalstis nevar atļauties ignorēt trūcīgo valstu problēmas. Atbalstu lielākas palīdzības sniegšanai Āfrikai paudis arī ASV prezidents Džordžs V.Bušs. Viņš aicina bagātās valstis finansēt moskītu tīklu iegādi, kas miljoniem cilvēku glābtu no saslimšanas ar malāriju. Nevalstiskās organizācijas aprēķinājušas, ka G8 sanāksmes rīkošana Japānai izmaksāja ap 250 miljonu latu, par ko varētu iegādāties 100 miljonus moskītu tīklu vai arī vienu gadu apmaksāt HIV ārstēšanu četriem miljoniem cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits