Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Gadu pēc zemestrīces - bezcerība Haiti

Trešdienu, kad apritēja gads kopš traģiskās zemestrīces Haiti, valsts iedzīvotāji pieminēja ar sāju bezcerības un izmisuma izjūtu, jo Haiti izskatoties tā, it kā nelaime tur būtu notikusi tikai vakar.

Pēc pērnās septiņu baļļu stiprās zemestrīces, kas prasīja ap 230 tūkstošus dzīvību, starptautiskā sabiedrība nolēma kopīgiem spēkiem palīdzēt katastrofas izpostītajai nabadzīgajai valstij atgūties pēc smagā trieciena. Neskaitāmas atbalsta un naudas vākšanas kampaņas pāršalca it visu pasauli. Palīdzībai solītā summa bija mērāma miljardos ASV dolāru.

Tomēr realitāte ir tāda, ka ap 800 tūkstoši izdzīvotāju joprojām mīt teltīs vai nakšņo uz improvizētām brezenta guļvietām valsts galvaspilsētā Portoprensā, kas pārvērtusies par drupu kaudzi. Kavēšanās palīdzēt Haiti atgūties, izvedot drupas un nodrošinot simtiem tūkstošu bez pajumtes palikušajiem iedzīvotājiem pienācīgas mājvietas, radījušas bažas par vērienīgās starptautiskās palīdzības operācijas efektivitāti.

«Katru rītu, kad atveram acis un redzam visu šo, atkal jūtamies kā 2010. gada 12. janvārī,» žurnālam Time sacījusi kāda Haiti iedzīvotāja. Visapkārt ir drupu kaudzes, zem kurām atrodami katastrofas upuru līķi. Kā viņa norādījusi, ne valdība, ne starptautiskie spēki, ne arī simtiem nevalstisko organizāciju, kas steigušās palīgā, neesot ieinteresētas to mainīt. Lielie plāni atjaunot valsti nav iespējami galvenokārt tieši drupu dēļ. Tomēr gada laikā tās esot savāktas tikai 5% izpostītās teritorijas. Turpinot tādos tempos, kā raksta Time, vajadzīgi vēl vismaz 19 gadu, lai valsti attīrītu.

Kā sekas nabadzībā un nožēlojamos sanitārajos apstākļos grimstošajai dzīvei oktobrī valstī uzplaiksnīja holeras epidēmija. Tā prasījusi jau 3651 cilvēka dzīvību, informējusi ziņu aģentūra AFP. Tomēr speciālisti norāda, ka upuru skaits pieaugs. Pašlaik ar nāvējošo slimību Haiti inficējies vairāk nekā 171 tūkstotis iedzīvotāju.

Kritiku saņēmis bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kurš koordinē starptautiskās palīdzības sniegšanu Haiti. Progress seku likvidācijā esot vērojams, tomēr «neviens nav tik ļoti vīlies faktā, ka neesam izdarījuši vairāk, kā es,» viņa teikto citējis Reuters. Rīcību kavējot Haiti vietējā politiskā elite. «Jo nestabilāka šeit ir situācija, jo vairāk naudas tie iegūst sev,» norādījis B. Klintona pārstāvis. Tomēr ievērojamus uzlabojumus plānots panākt šā gada laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits