Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Geitss beidz darbu Microsoft

Pirmoreiz dzīvē iesniedzot atlūgumu, kādreizējais pasaules bagātākais cilvēks turpmāko mūžu veltīšot labdarībai

Kad Bils Geitss 1975.gadā nodibināja Microsoft, pasaulē bija pāris tūkstošu datoru. Kad viņš piektdien novāc savu darbagaldu Sietlas birojā, lai aizietu no aktīva darba milzīgajā programmatūras kompānijā, dators attīstītajās valstīs ir teju katrā mājā. Šajos 33 gados kādreizējais Hārvarda universitātes students ir pārvērtis cilvēces darba un komunikācijas veidu, un, iespējams, izraisījis vislielāko pavērsienu tehnoloģiju pasaulē. Tagad B.Geitss nolēmis pievērsties tikai un vienīgi labdarībai, kur ieguldīs darba gados sapelnītos miljardus un no citiem uzņēmējiem piesaistīto naudu.

Ienesa mājās datorus


B.Geitsa dzīves līkloči vijušies līdztekus datoru attīstībai. Viņš programmatūras potenciālu apjauta 19 gadu vecumā, kad milzīgās skaitļojamās mašīnas izmantoja vienīgi zinātnieki un tehnikas entuziasti. Jaunietim šķita, ka programmas varētu būt svarīgākas par dzelžiem, tādēļ kopā ar bērnības draugu Polu Alenu nodibināja Microsoft. Kopš Microsoft Windows operētājsistēma padarīja datoru ērti lietojamu pat bērnam, pasauli skāris digitalizācijas bums. Lai apkalpotu neskaitāmos klientus, Microsoft 105 valstīs un reģionos strādā vairāk nekā 78 000 cilvēku, un pērn kompānija nopelnīja 51 miljardu ASV dolāru.

Analītīķu firmas Directions on Microsoft līdzdibinātājs Robs Horvics sarunā ar portālu ZDNet salīdzina B.Geitsu ar autorūpniecības pionieri Henriju Fordu: "Geitss paņēma noslēpumainu tehnoloģiju, kas bija pieejama dažiem, un izdomāja, kā to pārtaisīt, paplašināt, iesaiņot un pārdot tā, lai tā būtu svarīga un pieejama masām. Henrijs Fords neizgudroja auto, un Geitss neizgudroja datoru, taču abu spožākais panākums bija saprast, kā padarīt attiecīgo produktu visuresošu."

Firmas ziedu laikos B.Geitsa kapitāls sasniedza 58 miljardus ASV dolāru un ļāva ilgus gadus būt pasaules bagātākajam iedzīvotājam. Tagad gan viņam, gan Microsoft klājas mazliet sliktāk, turklāt kompānija regulāri tiek ierauta dažādās tiesas prāvās par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Izgāšanās nekaitēja


"Bils Geitss būtībā ir riskētājs," žurnālam Scientific Americam saka Masačūsetsas Tehnisko zinātņu institūta Lemelsona programmas izpilddirektors Džošua Šūlers, "viņš saprot, ka inovācijās jārēķinās ar risku un jābūt gatavam neveiksmei". Pazīstamajam programmētājam laimējās. Viņa ieceres biežāk guva panākumus, nekā izgāzās, lai gan nereti ģeniālu ideju tehniskais izpildījums varēja būt labāks. Stāsti par kārtējās Windows versijas "pakāršanos" prezentācijas laikā tik dziļi iesakņojušies dažādu tautu modernajā folklorā, ka Microsoft kļuvis par vienu no biežāk piesauktajiem uzņēmumiem anekdotēs. Tomēr cilvēki tik un tā pirka Windows, jo ilgu laiku operētājsistēmai nebija jēdzīgas alternatīvas. Tagad B.Geitss vairs nav pasaulē bagātākais cilvēks. Kopš atkāpšanās no Microsoft vadītāja amata viņš 36 miljardus dolāru ieguldījis Bila un Melindas Geitsu fonda aktivitātēs, palaižot garām leģendāro investoru Vorenu Bafetu un Meksikas telekomunikāciju magnātu Karlosu Slimu.

"Viņš paliks vēsturē kā viens no xx gadsimta spējīgākajiem uzņēmējiem un inženiertehniskajiem darbiniekiem," aģentūrai Reuters B.Geitsa lomu komentē Masačūsetsas Tehnisko zinātņu institūta profesors Maikls Kusumano.

Bagātība uzliek atbildību


Lai arī matus rotā sirmums, 52 gadus vecais B.Geitss joprojām izskatās jauneklīgs. Ja var ticēt viņa paziņojumiem, tad programmētājā un uzņēmējā palicis pietiekami daudz enerģijas, lai mestos jaunā dzīves posmā. Viņa nākamie izaicinājumi būs labdarība — jaunu vakcīnu un ārstēšanas metožu meklējumi, izglītības līmeņa celšanas jaunattīstības valstīs un nabadzības apkarošana.

Geitsu ģimenei ir pietiekami liels kapitāls, lai vienatnē darītu lielas lietas. Bils ir Microsoft lielākais akcionārs. Viņa 8,7% akciju ir vērtas 23 miljardus ASV dolāru, un tas nozīmē, ka B.?Geitss varētu divus gadus piepildīt Latvijas budžetu. "Liela bagātība uzliek lielu atbildību," turīgais amerikānis reiz paskaidroja, kādēļ nolēmis savu naudu tērēt labdarībai.

Savā uzņēmumā gan B.Geitss tagad iegriezīšoties reti. Viņš joprojām būs valdes priekšsēdētājs, kā arī strādās pie īpašiem tehnoloģiju projektiem. Taču šobrīd filantropa prātu vairāk nodarbina vēža ārstēšana nekā jauna spēļu konsole.

***

Bils Geitss


Dzimis 1955.gada 28.oktobrī

Otrais bērns cienījamā Sietlas ģimenē

Viņa tēvs bija partneris vienā no ietekmīgākajām pilsētas advokātu firmām, bet māte vāca naudu labdarības fondam

Pirmoreiz ar datoriem sastapās ekskluzīvā Leiksaidas sagatavošanas skolā, kur sāka programmēt BASIC valodā

Divus gadus studēja Hārvarda universitātē, bet tad to pameta, lai pārceltos uz Ņūmeksiku un nodibinātu Microsoft

Lielais izrāviens notika 1980.gadā, kad B.?Geitss parakstīja līgumu par operētājsistēmas izgatavošanu IBM datoriem. Tā tapa MS-DOS

IBM pieļāva dramatisku kļūdu, ļaujot operētājsistēmu lietot citu ražotāju datoros. Tā radās no Microsoft programmām atkarīgas skaitļojamās mašīnas

1986.gadā Microsoft akcijas nonāca biržā, un jau gadu vēlāk B.Geitss 31 gada vecumā kļuva par jaunāku miljardieri pasaulē, kurš naudu nopelnījis pats

1994.gadā Havaju salās apprecējās ar Melindu, un tagad ģimenē aug trīs bērni

Ģimene dzīvo 125 miljonus dolāru vērtā privātmājā Vašingtonas pavalstī

Kopš agras jaunības aizraujas ar ielas sporta automašīnām

Zvērināts lasītājs, kura kolekcijā ir dažādas retas grāmatas. Piemēram, par 31 miljonu dolāru iegādātie Leonardo da Vinči rokraksti un rets Gūtenberga Bībeles eksemplārs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits