Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Grībauskaite izmanto ietekmi varas revīzijai

Lietuvas ietekmīgāko amatpersonu rindās pēdējā laikā notikusi pamatīga revīzija, jo iesildīto krēslu zaudējušas vairākas amatpersonas, kuru darbība izraisīja Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites neapmierinātību. Šonedēļ par atkāpšanos bija spiests paziņot ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks, kurš bija zaudējis prezidentes uzticību.

Pirms tam līdzīgs liktenis piemeklēja Seima priekšsēdētāju Arūnu Vaļinsku, Valsts drošības departamenta (VDD) vadītāju Povilu Malakausku un viņa priekšteci Meči Laurinku, kurš bija iecelts par Lietuvas vēstnieku Gruzijā. Gaidāms, ka drīzumā savu amatu zaudēs arī ģenerālprokurors Aļģimants Valantins.

Nopietnas nesaskaņas


Ārlietu ministrs V.Ušacks ir pieredzējis diplomāts, bijis Lietuvas vēstnieks ASV, tomēr pēdējā laikā viņam bijušas nopietnas nesaskaņas ar prezidenti. D.Grībauskaite uzskata, ka V.Ušacks pārsniedzis savas pilnvaras un izmantojis Lietuvas ārpolitiku savai pašreklāmai. D.Grībauskaite uzsver, ka atbilstoši Lietuvas konstitūcijai tieši viņa ir atbildīga par valsts ārpolitikas veidošanu. Prezidentei un ārlietu ministram bija atšķirīgi viedokļi par vairākiem jautājumiem, piemēram, attiecībām ar kaimiņvalsts Baltkrievijas autoritāro vadoni Aleksandru Lukašenko. D.Grībauskaite bija ielūgusi A.Lukašenko apmeklēt Viļņu, savukārt V.Ušacks uzskatīja, ka pret Baltkrieviju jāturpina stingrāka politika.

Kā vēsta laikraksts Lietuvos rytas, prezidentes un ārlietu ministra nesaskaņas saasinājušās jau pagājušā gada septembrī, kas viņi piedalījās ANO Ģenerālajā Asamblejā. Amerikāņi uzdevuši jautājumus par A.Lukašenko vizīti, un V.Ušacks atbildējis, ka tā bijusi pašas D.Grībauskaites ideja, kurai viņš bijis spiests pakļauties. Taču reti kurš šaubās, ka Eiropas «pēdējā diktatora» brauciens uz Viļņu bija rūpīgi saskaņots ar Briseli, jo Eiropas Savienība vēlas uzlabot attiecības ar Baltkrieviju. D.Grībauskaite kā bijusī ES komisāre tiek uzskatīta par «Briseles cilvēku», bet V.Ušacks pazīstams ar proamerikānisko nostāju.

D.Grībauskaites un V.Ušacka attiecības iedragāja arī skandāls, ko izraisīja ziņas par ASV slepeno cietumu darbību Lietuvas teritorijā. V.Ušacks pat pēc Seima izmeklēšanas komisijas atklājumiem noliedza, ka Lietuvā jebkad darbojies CIP slepenais cietums.

Galvu ciršana


Politikas komentētājs Ģintars Alekņonis norāda, ka pēdējos gados Ārlietu ministrija ļoti satuvinājusies ar drošības dienestiem. Pēc viņa domām, D.Grībauskaite nolēmusi izjaukt specdienestu un diplomātu tandēmu. Politikas komentētājs Vladimirs Laučus uzskata, ka šis konflikts ir izdevīgs citiem spēkiem, jo, kamēr prezidente «cērt galvas», tikmēr viņi dala atbrīvotos amatus.

D.Grībauskaite joprojām ir populārākā Lietuvas politiķe. Sākumā viņa tika kritizēta par to, ka vairāk runā, nekā dara; tagad politologi atzinuši, ka D.Grībauskaite sākusi rīkoties, lai uzlabotu valsts pārvaldes sistēmu. Tomēr pagaidām galvenā reformu izpausme esot «galvu ciršana», nevis strukturālas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits