Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grībauskaite: Mazām tautām pašām jārūpējas par valstiskuma, valodas un kultūras nosargāšanu

 Izaicinājumi, ar ko Lietuva saskaras šodien, prasa tikpat lielu drosmi, uzupurēšanos un dzimtenes mīlestību kā 1918.gadā, kad Lietuva atjaunoja neatkarīgu valsti, - šādu domu Lietuvas valsts svētku priekšvakarā izteikusi prezidente Daļa Grībauskaite.

"Mums ir dažādu līmeņu problēmas - dažādu veidu ārējais spiediens, globalizācijas procesi, un mazām tautām, kuras dzīvo līdzās lielām tautām, ne vienmēr ir viegli aizstāvēt savas intereses. Ir jāmeklē nesavtīgi draugi, kuri gatavi draudzībai, neizvirzot noteikumus, bet tādu draugu apkārt nav daudz," viņa uzsvērusi intervijā Lietuvas Televīzijai.

Mazai tautai pašai jārūpējas par sava valstiskuma, valodas un kultūras kopšanu un sargāšanu, norādījusi prezidente. "Tādēļ aicinu visus, īpaši šīs svētku dienas sakarā, mūsu valstiskuma atjaunošanas, izveides un kopšanas sakarā, neaizmirst - kamēr mēs esam lietuvieši, kamēr runājam, dziedam un lūdzamies lietuviski, tikmēr pastāvēsim kā tauta un valsts," viņa sacījusi.

"Ir jāmācās iedrīkstēties cerēt, iedrīkstēties cīnīties - iedrīkstēties cīnīties par savu cerību un saglabāt valsti, kuru var mīlēt, ar kuru var lepoties," priekšsvētku uzrunā uzsvērusi Grībauskaite. "Patiesībai, valstiskumam un brīvībai nav laika dimensijas. Tās ir mūžīgas vērtības, bez kurām cilvēks nebūs patstāvīgs, nebūs brīvs."

Kā ziņots, sestdien Lietuva svinēs Valsts atjaunošanas dienu, atceroties 1918.gada 16.februāri, kad Lietuvas padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Prezidente izteikusi pārliecību, ka šī diena Lietuvas tautai būs tikpat nozīmīga arī pēc piecdesmit un simt gadiem. "Mūsu tēvi un vectēvi ticēja, ka agrāk vai vēlāk Lietuvas valsts būs. Bet mums, kam šī valsts jau pieder, ir pienākums to saglabāt nākotnes paaudzēm," sacījusi prezidente.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits