Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Grībauskaite sola būt aktīva reformu īstenotāja, aicina kritizēt varu tikai konstruktīvi

Daļa Grībauskaite svētdien oficiāli stājusies Lietuvas prezidenta amatā pēc svinīgā zvēresta nodošanas Seimā. Pirmajā runā prezidenta amatā D.Grībauskaite solīja, ka aktīvi strādās valsts labā un centīsies sadarboties ar visām sabiedrības grupām, tomēr aicināja arī Lietuvas iedzīvotājus būt atsaucīgiem un iesaistīties politiskajā procesā.

Lietuvieši likuši lielas cerības uz 53 gadus veco bijušo Eiropas Komisijas finanšu un budžeta komisāri, jo uzskata, ka viņas pieredze svarīgajā amatā palīdzēs izvest valsti no ekonomikas krīzes.

Atbalsta veselīgu kritiku


D.Grībauskaites inaugurācijas ceremonija notika Seima zālē, kur 1990.gada 11.martā tika pieņemta Lietuvas Neatkarības deklarācija. Tajā piedalījās Seima spīkers Arūns Valinsks, kādreizējais Lietuvas parlamenta priekšsēdis Vītauts Landsberģis un Neatkarības deklarācijas parakstītāji bijušais prezidents Aļģirds Brazausks un līdzšinējais valsts vadītājs Valds Adamkus, pašreizējais premjerministrs Andrus Kubiļus un citi valdības locekļi, Eiropas Parlamenta deputāti, ārvalstu diplomāti un Lietuvas baznīcu hierarhi.

"Es būšu aktīva prezidente. Es izmantošu visas pilnvaras, kuras man dod konstitūcija," pēc stāšanās amatā sacīja jaunā prezidente un piebilda, ka sargās pilsoņu tiesības "gan ar prezidenta vārda, gan morālās autoritātes spēku".

Viņa vērsās arī pie Lietuvas iedzīvotājiem, aicinot būt aktīviem un kritizēt varu, ja tas nepieciešams. "Bet neaizmirstiet, ka no varas kritikas līdz valsts kraham var būt tikai viens solis," bilda D.Grībauskaite. "Tukša kritika neatrisina nevienu problēmu."

Runājot par ekonomikas krīzi, D.Grībauskaite aicināja, "šodien dzēšot liesmas, domāt par rītdienu". "Saliedēsim savas pūles pārmaiņām, kuras liks pamatu desmitgadēm ilgai dzīvei. Dzīvosim bez oligarhiskiem monopoliem, necaurskatāmiem darījumiem. Atbrīvosim ģimenes un mazā biznesa potenciālu. Pabeigsim reformas, kuras mūžīgi nebeidzas, bet ir tik nepieciešamas, — veselības aizsardzībā, izglītībā un sociālajā aizsardzībā," jauno prezidenti citē BNS.

Līdzšinējais Lietuvas prezidents V.Adamkus pēcteces stāšanos amatā nodēvēja par slieksni Lietuvas politiskajā dzīvē. Lai gan tas ir saistīts ar pārmaiņām, V.Adamkus novēlēja D.Grībauskaitei neaizmirst par pārmantojamību, pirmām kārtām — reformu pārmantojamību.

Jādraudzējas ar valdību

Pēc zvēresta nodošanas ceremonijas Viļņas katedrālē notika svinīga mise, tai sekoja Lietuvas bruņoto spēku parāde. Nepiekāpīgā rakstura dēļ par Lietuvas dzelzs lēdiju iesauktā D.Grībauskaite daudzu lietuviešu acīs ir glābšanas riņķis skarbo ekonomikas problēmu risināšanai. Politologs Antans Kulakausks uzskata, ka jaunā prezidente to varēs pierādīt tikai, ja izveidos labu dialogu ar valdību, raksta AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits