Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gribi glābt planētu? Lieto prezervatīvu!

Zinātnieki secinājuši, ka lielākais drauds mūsu planētas klimatam ir pasaules pārapdzīvotība. Pēc ekspertu domām, kontracepcija ir labākā un lētākā no visām vides aizsardzības tehnoloģijām

Esi pārliecināts zaļais? Lieto auduma maisiņu, šķiro atkritumus, videi kaitīgo automašīnu jau sen esi nomainījis pret velosipēdu? Aizmirsti to visu un labāk aizej uz aptieku nopirkt prezervatīvus vai pretapaugļošanās tabletes! Saskaņā ar zinātnieku aprēķiniem tieši kontracepcija ir visefektīvākais vides aizsardzības līdzeklis, jo ierobežo mūsu planētas iedzīvotāju skaitu un samazina vides piesārņojumu.

Izrādās, lielākais drauds planētas klimatam ir nevis milzu džips, kas patērē nejēdzīgi daudz degvielas, vai apsildāmā vannas istabas grīda, bet gan mazais, mīlīgais bērnelis, kas dzīves laikā piesārņos atmosfēru ar neskaitāmām tonnām siltumnīcas efektu pastiprinošā oglekļa dioksīda. Daži dzimstības ierobežošanas aktīvisti jau aizrunājušies tik tālu, ka vairāk nekā divus bērnus ģimenē uzskata par "noziegumu pret planētu".

Maltusa idejas joprojām dzīvas

Pasaules iedzīvotāju skaits katru nedēļu palielinās par pusotru miljonu: turpinot šādā tempā, cilvēku skaits pieaugs no 6,8 miljardiem pašlaik līdz vairāk nekā deviņiem miljardiem 2050.gadā. Katrs jaundzimušais palielina mūsu planētas resursu patēriņu, jo mūža laikā viņš ēdīs, brauks ar automašīnu, lietos mikroviļņu krāsni un darīs citas dabai kaitīgas lietas. Oregonas Universitātes zinātnieku aprēķini liecina, ka katrs amerikāņu mazulis palielina atmosfēras piesārņojumu ar 9441 tonnu oglekļa dioksīda. "Nav iespējams krasi samazināt kopējo oglekļa dioksīda emisiju, nepievēršot uzmanību oglekļa saražotāju skaita pieaugumam," secina dzimstības ierobežošanas pētnieks Rodžers Mārtins.

Bažas par Zemes pārapdzīvotību nav nekas jauns, lai gan pasaules radīšanas brīdī Dievs par šo problēmu nebija pārāk satraukts; kā nekā Bībelē citēts Dieva vēlējums cilvēkiem: "Augļojieties un vairojieties! Piepildiet zemi un pakļaujiet sev to!"

Tomēr jau XVIII gadsimta beigās angļu zinātnieks Tomass Maltuss izteica bažas par cilvēku skaita pieaugumu, kas varētu beigties ar briesmīgu badu. Maltuss uzskatīja, ka cilvēku skaits pieaug ģeometriskā progresijā, savukārt pieejamās pārtikas daudzums palielinās aritmētiskā progresijā, tāpēc agri vai vēlu iestāsies pārtikas trūkums.

Lauksaimniecības straujā attīstība atspēkoja Maltusa argumentus, tomēr mūsdienās šīs bažas ir atdzimušas. Piemēram, amerikāņu filantrops Teds Tērners, kurš pievērsies vides aizsardzības jautājumiem, izteicis prognozi, ka globālās sasilšanas dēļ jau gadsimta vidū nebūs iespējams izaudzēt labību. "Lielākā daļa cilvēku būs miruši, bet pārējie kļūs par kanibāliem. Civilizācija būs sabrukusi," intervijā PBS pavēstīja Tērners. "Cilvēku ir pārāk daudz, tāpēc notiek globālā sasilšana." Tērners aicina visas ģimenes apstāties pie viena vai diviem bērniem. Viņam pašam gan nav veicies ar aicinājuma īstenošanu, jo Tērneram ir pieci bērni.

Kontracepcija lētāka par vēja enerģiju

Viena bērna politika valsts līmenī tiek īstenota Ķīnā, un ķīnieši lepojas, ka šīs politikas dēļ iedzīvotāju skaits ierobežots par 300 miljoniem. Pretējā gadījumā Ķīnā dzīvotu jau 1,6 miljardi cilvēku pašreizējo 1,3 miljardu vietā. Citas valstis pagaidām nesteidzas sekot Ķīnas piemēram, un arī demogrāfi uzsver, ka izvēlei par ģimenes lieluma ierobežošanu jābūt brīvprātīgai.

"Mēs neuzskatām, ka valdībai vajadzētu noteikt, cik bērnu drīkst būt ģimenē. Tās ir cilvēku pamattiesības. Taču jaunattīstības valstīs miljoniem cilvēku nav šādu tiesību, jo viņiem nav pieejami ģimenes plānošanas līdzekļi," intervijā Reuters stāsta Leo Braients, kurš gatavo Pasaules Veselības organizācijas pētījumu par iedzīvotāju skaita pieauguma ietekmi uz planētas klimatu.

Vairāk nekā 200 miljoniem sieviešu pasaulē nav pieejami kontracepcijas līdzekļi, tādēļ katru gadu iestājas 76 miljoni negribētu grūtniecību. Londonas Ekonomikas skolas pētījums rāda, ka naudas ieguldīšana ģimenes plānošanā mūsu planētas klimatam varētu dot daudz lielāku labumu nekā videi draudzīgo tehnoloģiju attīstība. Ja visām sievietēm būtu pieejami kontracepcijas līdzekļi, varētu novērst pusmiljardu nevēlamu grūtniecību. Šāda programma izmaksātu 220 miljardu dolāru, bet nākamajos 40 gados samazinātu oglekļa dioksīda izplūšanu atmosfērā par 34 miljardiem tonnu. Tas nozīmē, ka viena ietaupītā tonna izmaksātu tikai septiņus dolārus un tas būtu daudz efektīvāks vides saudzēšanas veids par vēja (24 dolāri) vai saules enerģiju (51 dolārs).

Pret šādām ģimenes plānošanas un vides aizsardzības idejām iebilst katoļu baznīca, kas neatbalsta kontracepciju un abortus. Katoļu organizācija Katoliskā patiesības biedrība pat salīdzina zaļo idejas ar komunistisko totalitārismu. "Tāpat kā marksisms sludināja komunismu kā vienīgo pasaules nelaimju risinājumu, zaļie brīdina par lielu katastrofu, ja mēs neuzklausīsim viņu prasības par radikālām pārmaiņām."u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits