Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gruzija pret okupācijas buferzonu

Pastāv bažas, ka krievi ar "buferzonu" grib kontrolēt galveno Gruzijas satiksmes artēriju

Gruzijas sašutumu izraisījis Krievijas karaspēka nodoms saglabāt posteņus Gruzijas teritorijā, kur krievu karavīri kontrolēs galveno ceļu, kas savieno Gruzijas rietumu rajonus ar galvaspilsētu Tbilisi. Pēc gruzīnu domām, Krievijas patiesais nodoms ir "nožņaugt" Gruzijas ekonomiku, lai neļautu atgūties no karadarbības sekām.

Artērijas blokāde

Krievijas karaspēks ir sācis atkāpšanos no Gori un citām Gruzijas pilsētām, kas tika ieņemtas karadarbības laikā, tomēr liela daļa Gruzijas teritorijas paliks Krievijas kontrolē. Krievijas armijas Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks Anatolijs Nogovicins paziņojis, ka "drošības buferzona" tiek veidota sešus līdz 18 kilometrus no robežas. Krievija vēlas nostiprināt savas pozīcijas ap Abhāziju un Dienvidosetiju, tāpēc izveidos 18 kontrolpunktu. Paredzams, ka pie Abhāzijas robežas tiks izvietoti vairāk nekā 2000 krievu karavīru, bet pie Dienvidosetijas darbosies ap 450 krievu karavīru, ziņo aģentūra RIA Novosti. A.Nogovicins uzsvēris, ka Krievijai būs tiesības jebkurā brīdī palielināt savu "miera spēku" kontingentu konflikta zonā.

Žurnālistiem parādītā karte liecina, ka buferzona būs spēkā no Dienvidosetijas robežas gandrīz līdz Gori pilsētai, kā arī no Abhāzijas robežas līdz Senaki pilsētai Gruzijā. Lai gan Gori būs ārpus buferzonas, Krievija ar saviem kontrolposteņiem varēs kontrolēt galveno autoceļu no Tbilisi uz Gruzijas rietumiem. Šis autoceļš ir ļoti svarīga Gruzijas satiksmes artērija, jo savieno galvaspilsētu ar Melnās jūras ostām, Gruzijas amatpersonas vēsta, ka kravu plūsma ir gandrīz apstājusies, jo autoceļu kontrolē Krievijas karavīri. Pēc gruzīnu domām, Krievija plāno iedragāt Gruzijas ekonomiku, lai satracinātu tautu un panāktu Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili krišanu.

Teritorijas sagrābšana

Gruzijas aizsardzības ministrs Dāvids Kezerašvili piektdien uzsvēra, ka Gruzija un starptautiskā sabiedrība nepieļaus Krievijas karaspēka darbošanos Gruzijas teritorijā. Rietumvalstis pieprasa, lai Krievija izvestu savu karaspēku uz pozīcijām, kādas krieviem bija pirms karadarbības sākuma. M.Saakašvili ziņu aģentūrai Reuters pavēstījis, ka nevar būt ne runas par jebkādām buferzonām Gruzijas teritorijā.

Krievija apgalvo, ka buferzona tiek veidota saskaņā ar iepriekšējo vienošanos, kas tika noslēgta jau pirms vairākiem gadiem. Gruzijas amatpersonas iebilst, ka toreiz runa bija par "atbildības zonu", kas attiecās uz Krievijas un Gruzijas miera uzturēšanas spēku darbību konflikta zonā. Taču tagad Krievija vēlas izvietot savas karaspēka vienības dziļāk Gruzijas teritorijā. Krievija arī brīdina, ka neļaus Gruzijas miera spēku karavīriem atgriezties Dienvidosetijā, kur viņi darbojās pirms karadarbības sākuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits