Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gruzijā sasparojas opozīcija

Gruzīnu dziedātājs Georgijs Gačečiladze dzīvi kamerā izvēlējies labprātīgi. Viņš tur nolēmis palikt tik ilgi, kamēr no sava posteņa neatkāpsies Valsts prezidents Mihails Saakašvili. Katru dienu viņa dzīve kamerā vairākas stundas redzama vienā no diviem opozicionāri noskaņotajiem kabeļtelevīzijas kanāliem Maestro, kur arī iekārtots šis pagaidu dzīvoklis.

Pret valdību ar smiekliem

Kādu dienu redzams, ka G.Gačečiladze piezvana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam: "Vladimir Vladimirovič! Es taču jums te esmu vienīgais aģents, vai tomēr ir vēl kāds? Nē, jūs pasakiet, citādi es visu laiku domāju, ka esmu vienīgais." Tad, kādu citu rītu, uz cietumnieka gultas parādījušies daudz spēļu ieroču. Dziedātājs izvēlas divus šaujamos un uz uz brīdi iegrimst pārdomās, kā labāk aiz jostas nostiprināt granātu. Pēc brīža jau sākusies apšaude un G.Gačečiladze ieņēmis pozīciju pagultē.

Tā opozīcija kariķē valdības rīcību. M.Saakašvili pretinieki uzskata, ka viņa valdība pirms gaidāmā lielā mītiņa cenšas izmantot vecos oponentu diskreditācijas paņēmienus, mēģinot apsūdzēt viņus sadarbībā ar Kremli. Pirms neilga laika arī tika aizturēti četri bijušās parlamenta spīkeres Nino Burdžanadzes partijas Demokrātiskā kustība — Vienotā Gruzija aktīvisti par nelegālu ieroču iegādāšanos. Pagaidām varas iestādes nav spējušas pierādīt, ka notikušais būtu saistīts ar 9.aprīlī gaidāmo opozīcijas mītiņu.

Dziedātāja pagaidu miteklī pie sienas ir daudz prezidenta fotogrāfiju. Vienā no tām M.Saakašvili stāv kopā ar masāžisti no Vācijas, kura uz Tbilisi nesen tikusi nogādāta ar prezidenta personīgo lidmašīnu. Pat mērenās opozīcijas pārstāvis, Gruzijas parlamenta vicespīkers Levans Vebhvadze Dienai nespēja noliegt šo notikumu: "Es varu teikt tikai to, ka neviens šo faktu nav noliedzis."

"Gribu masāžisti, gribu masāžisti," nogūlies uz vēdera savā kamerā, sauc dziedātājs. Pēcpusdienā pie G.Gačečiladzes nāk dažādi ciemiņi. Mākslinieki, juristi, politiķi, žurnālisti. Viņi visi ir pārliecināti, ka prezidents jau sen vairs nevalda valsts interesēs un viņa laiks esot beidzies. M.Saakašvili opozīcijai neatbild, uzskatīdams, ka viņam ir tiesības atrasties amatā līdz termiņa beigām 2013.gadā.

Jāmaina politiskā sistēma

Lai gan daudzās opozīcijas partijas nav spējušas izstrādāt vienotu rīcības plānu, to pārstāvji ir vienisprātis, ka jāpanāk M.Saakašvili atkāpšanās. Gruzijas politikas veterāns, Tradicionālistu partijas līderis Akakijs Asatiani ir pārliecināts, ka 9.aprīlim atkal jākļūst par robežšķirtni. Šajā datumā 1989.gadā viņš piedalījās neatkarības mītiņā, kuru padomju armijas desantnieki izgaiņāja ar sapieru lāpstiņām. Toreiz gāja bojā divdesmit cilvēki, un vēl vairāki simti tika ievainoti.

Tomēr opozīcijas veiksme esot atkarīga no tā, cik daudz cilvēku tai izdosies mobilizēt. Viņaprāt, opozīcijai jāvienojas ne vien par plānu, kā panākt prezidenta atkāpšanos, bet arī par politiskās sistēmas mainīšanu. Prezidentālā valsts iekārta jānomaina ar parlamentāru republiku. To atbalstot vairāk nekā 70% valsts iedzīvotāju.

Atšķirībā no sava priekšgājēja Eduarda Ševardnadzes, savulaik milzu popularitāti Rietumos ieguvušajam M.Saakašvili izdevās panākt pilnīgu valsts elektrifikāciju. Pēc tam M.Saakašvili varējis 2—3 gadus dzīvot bez bažām. Bet ar to viņam nepietika. Tagad opozīcija apsūdz prezidentu vēlēšanu rezultātu falsifikācijā.

A.Asatiani apgalvo, ka beidzamās brīvās vēlēšanas valstī bijušas vēl komunistu laikā — 1990.gadā, kad uzvarēja opozicionārais Apaļais galds. "Tiesu sistēma nav neatkarīga, masu medijus kontrolē valsts, nav arī kapitālisma — ekonomikā valda daži klani, kas rūpējas tikai par sevi," saka Gruzijas pirmā prezidenta Zviada Gamsahurdijas līdzgaitnieks. Z.Gamsahurdia krita pēc bruņotas sacelšanās 1992.gadā. Tagad, iespējams, pienācis laiks jau piektajai revolūcija Gruzijas jauno laiku vēsturē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits