Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gruzijas opozīcija atzīmē protestētāju izdzenāšanas gadadienu

Vairāk kā 10 tūkstoši Gruzijas opozīcijas atbalstītāju piektdien piedalījušies mītiņā pret valsts prezidentu Mihailu Saakašvili galvaspilsētā Tbilisis, tādējādi izrādot pieaugošo neapmierinātību ar viņa vadīto valdību.

Mītiņā tika atzīmēta pirmā gadadiena, kad Gruzijas policija ar spēku izdzenāja opozīcijas demonstrāciju, kas norisinājās vairāku dienu garumā. Šāda rīcība pret miermīlīgu demonstrāciju izraisīja nosodījumu no rietumvalstu puses.

Gruzijas opozīcijas neapmierinātība ar M.Saakašvili un  valdību kļuva skaļāka pēc piecu dienu kara ar Krieviju augustā. Analītiķi un Rietumu diplomāti apgalvo, ka pagaidām M.Saakašvili popularitāte ir stabila, bet brīdina, ka opozīcijas piekritēju pulks varētu pieaugt, jo Gruzijas ekonomika cieta smagus zaudējumus konfliktā ar Krieviju un to iedragājusi arī globālā finanšu krīze. Pieaug arī sociālā neapmierinātība, raksta Reuters.

"Mēs sākam jaunu pilsoniskās konfrontācijas vilni un nepadosimies, kamēr netiks izsludinātas jaunas parlamenta vēlēšanas," pie Gruzijas parlamenta esošajam pūlim sacīja opozīcijā esošās Konservatīvās partijas līderis Kakha Kukava.

Šoreiz opozīcijas pārstāvju skaits bija krietni mazāks kā pirms gada, kad gandrīz simts tūkstoši cilvēki vairākas dienas pie parlamenta ēkas pieprasīja M.Saakašvili valdības atkāpšanos un ārkārtas prezidenta vēlēšanu rīkošanu. 2007.gada 7.novembrī policija ar gumijas lodēm un asaru gāzi izdzenāja protestētājus un iebruka opozīciju atbalstošās televīzijas ēkā un pārtrauca tās darbību. Šādu Gruzijas varasiestāžu rīcību asi kritizēja Eiropas Savienība un ASV.

Vēlāk M.Saakašvili piekāpās opozīcijas prasībai un izsludināja ārkārtas prezidenta vēlēšanas, kas norisinājās šī gada 5.janvārī un tajās viņš atkārtoti tika ievēlēts par valsts vadītāju.

No dalības piektdienas pasākumā atteicās viens no vadošajiem opzīcijas spēkiem - Kristīgie demokrāti. Politiskie apskatnieki vēsta, ka daudzi gruzīni nevēlas valstī izraisīt nestabilitāti, kas, viņuprāt, ir tieši tas, ko vēlas Krievija.







Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits