Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gutērrešs: Pamatjautājumi ANO klimata forumā palikuši neatrisināti

"Politiskie pamatjautājumi", kuru dēļ ANO klimata sarunas nonākušas strupceļā, "paliek neatrisināti", trešdien pēc iepriekš nepieteikta apmeklējuma grūtībās nonākušajās sarunās Polijā atzina ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Cīņa pret klimata pārmaiņām "šodien ir dzīvības un nāves jautājums", 195 valstu ANO forumā, kura uzdevums ir dot jaunu enerģiju 2015.gada Parīzes klimata paktam, sacīja ANO ģenerālsekretārs.

"Pasaules acis ir pievērstas mums," sacīja Gutērrešs, kurš nebija plānojis atgriezties forumā, kura atklāšanas sēdē pirms desmit dienām viņš teica uzrunu.

"Izšķiežot šo iespēju, tiks apdraudēta mūsu labākā iespēja apturēt nekontrolējamās klimata pārmaiņas," brīdināja ģenerālsekretārs. "Tas būtu ne tikvien amorāli, tas būtu pašnāvnieciski."

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Taču eksperti prognozē, ka vidējās temperatūras pieaugums līdz 2100.gadam var pārsniegt trīs grādus pēc Celsija, un aicina valdības pielikt lielākus pūliņus klimata izmaiņu ierobežošanai, nekā tās apņēmušās līdz šim.

Ziņojumā, kas tika sagatavots pēc ANO klimata jautājumu struktūras iniciatīvas, oktobrī tika secināts, ka Zemes temperatūras pieaugums jāierobežo līdz 1,5 grādiem, lai izvairītos no nekontrolējamas sasilšanas riska.

Tomēr sarunās vairākas valstis ASV un Saūda Arābijas vadībā nobloķējušas centienus apstiprināt ziņojumu, kuru vairākas jaunattīstības valstis uzskata par būtisku.

"Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa ziņojums par 1,5 grādiem ir pamats nākotnes soļiem attiecībā uz to, kas mums ir jādara," ziņu aģentūrai AFP sacīja Vanuatu ārlietu ministrs Ralfs Regenvanu.

Ziņojuma atzinumu atbalstīšana ANO foruma noslēgumā "mums ir sarkanā līnija", viņš piebilda.

Gutērrešs konferences svinīgajā atklāšanā sacīja, ka pasaule "nonākusi dziļās nepatikšanās ar klimata izmaiņām," un "daudziem cilvēkiem, reģioniem un pat valstīm tas jau tagad ir dzīvības un nāves jautājums."

"Mēs nesagaidīsim 2020.gadu ar to, kas tika solīts Parīzē," atzina Gutērrešs, vienlaikus uzsverot, ka Parīzē dotie solījumi ir nepietiekami.

Top komentāri

ļuļa
ļ
a) klimata pārmaiņām ar cilvēku ir maz sakara. ne par velti grenlande saucas par grenlandi - zaļo zemi. vēl cilvēku atmiņā, kaut tikai valodas, tā ir bijusi zaļojoša un plaukstoša sala. citiem vārdiem - klimata izmaiņas ir cikliskas, un ir daži, kas cenšas no tā uztaisīt bisnesu. b) kāpēc man jājūtas vainīgai, ka melnie āfrikā vairojas kā truši, negrib strādāt, bet grib dzīvot eiropas līmenī? kas nestrādā, tam nebūs ēst, kā vēstīja padomju laika propaganda, un šinī konkrētajā gadījumā laikam tā ir taisnība.
Jens Z
J
Kad paklausos ziņas par Apvienoto Nāciju organizāciju ar visiem viņu migrantu paktiem un antieiropeisko propagandu, nesaprotu, kamdēļ LV tur maksā dalības naudu. Parasti ar ANO man ir darba darīšanas tikai sakarā ar Starptautisko konvenciju par klimata pārmaiņām UNFCCC. Šogad arī devos uz Katovici. Aizvakar piedalījos it kā technokratiskā pasākumā, ko starptautiskais bizness (BMW u.c.) organizē konferences dalībniekiem par inovāciju tematu. Taču pat tur bija viena pretīga, antieiropeiska pļurkstētāja no Lielbritānijas, kas ieņem ANO īpašās pārstāves amatu iniciatīvai 'Videi draudzīgu enerģiju visiem.' Šo iniciatīvu kādreiz ES bij.komisārs Piebalgs bija uzsācis kopā ar iepr. ANO Ģenerālsekretāru (arī tajā pasākumā es biju klāt.) Būtībā iniciatīva dāvina atjaun. enerģiju Āfrikai. Bet puņķaini asarainas, žēlabainas pašsaustīšanas tonī šī propagandiste Reičela Kaita aizvakar apgalvoja, ka Eiropa visai pasaulei esot šausmīgi parādā un neko nedarot.
TrollisJT
T
Man šķiet, ka burtiski visi "ANO jautājumi" ir palikuši neatrisināti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits