Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gvantanamo tribunālā tiesās bin Ladena šoferi

ASV izveido pirmo kara tribunālu kopš Otrā pasaules kara


Teroristu vadoņa Osamas bin Ladena personīgais šoferis Salīms Hamdāns pirmdien stāsies ASV kara tribunāla priekšā, lai atbildētu uz apsūdzībām par līdzdalību terorisma atbalstīšanā. 37 gadus vecais Jemenas pilsonis S.Hamdāns ir diezgan "sīka zivtele", jo izmeklētājiem nav ziņu par viņa saistību ar 11.septembra uzbrukumu un citu terora aktu plānošanu. Taču viņa liktenim pievērsta diezgan liela uzmanība, jo S.Hamdāna lieta būs precedents, pēc kura tiks vērtēta ASV spēja taisnīgi tiesāt terorismā apsūdzētos islāma kaujiniekus.

Šoferis un mehāniķis


S.Hamdāns jau vairāk nekā sešus gadus ir ieslodzīts Gvantanamo bāzes cietumā Kubā, kur amerikāņi nogādāja Afganistānā sagūstītos islāma kaujiniekus. Viņš ir pirmais no Gvantanamo gūstekņiem, kurš stāsies tribunāla priekšā, turklāt tas ir pirmais ASV kara tribunāls kopš Otrā pasaules kara. S.Hamdāns ir apsūdzēts sazvērestībā un terorisma atbalstīšanā. Ja tribunāls viņu atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums, informē AP.

S.Hamdāns nenoliedz, ka no 1997. līdz 2001.gadam Afganistānā strādājis pie O.bin Ladena, bijis viņa šoferis un miesassargs. Taču viņam nav bijusi nekāda saistība ar terora aktu organizēšanu. "Viņš bija šoferis un mehāniķis, nevis Al Qaeda loceklis," uzsver Pentagona ieceltais advokāts Braiens Maizers. S.Hamdāns jau 1996.gadā pametis Jemenu, lai kopā ar islāma kaujiniekiem dotos karot uz Tadžikistānu. Taču viņam nav izdevies tikt tik tālu, un S.Hamdāns palicis Afganistānā, kur ieguvis darbu pie O.bin Ladena. Al Qaeda vadonis devis priekšroku darbiniekiem no Jemenas, jo šī arābu valsts ir viņa tēva dzimtene. S.Hamdāns apgalvo, ka bijis vienkārši algots darbinieks un pelnījis ap 200 dolāru (90 latu) mēnesī.

Beztermiņa apcietinājums


Prokurori gan uzskata, ka S.Hamdānam bijusi daudz ciešāka saistība ar O.bin Ladenu. 2001.gada rudenī, kad ASV karaspēks pēc 11.septembra terora aktiem sāka uzbrukumu Afganistānai, S.Hamdāns vadājis O.bin Ladenu no viena slēpņa un otru. Viņš arī piegādājis pretgaisa aizsardzības raķetes Al Qaeda kaujiniekiem, kas cīnījās pret amerikāņiem. S.Hamdāns tika sagūstīts 2001.gada novembrī. Pēc apcietināšanas viņš piekritis sadarboties ar amerikāņiem un sniedzis informāciju par iespējamo O.bin Ladena atrašanās vietu.

2002.gada maijā viņu nogādāja Gvantanamo bāzē, kur S.Hamdāns sūdzējās par sliktu izturēšanos. Naktīs pirms pratināšanas sargi nav ļāvuši viņam gulēt, bet pratināšanas laikā sieviete viņam nepiedienīgi pieskārusies. Cilvēktiesību aizstāvji kritizē ASV varas iestādes par gadiem ilgu gūstekņu turēšanu apcietinājumā bez apsūdzību uzrādīšanas. Gvantanamo cietumā pašlaik ieslodzīti ap 260 kaujinieki, no kuriem tikai 20 uzrādīta apsūdzība, vēsta AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits