Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Habla teleskopa remontdarbi pabeigti

Amerikāņu astronauti veiksmīgi pabeiguši Habla kosmiskā teleskopa remontdarbus un otrdien to atkal nogādājuši orbītā, lai "veterāns" vēl vismaz piecus gadus varētu uz Zemi sūtīt brīnišķīgus Visuma attēlus. Paredzēts, ka 2014.gadā to nomainīs jaunākās paaudzes kosmiskais teleskops.

Pēdējā izgājienā atklātā izplatījumā pirmdien astronauti nomainīja teleskopa baterijas, kas nodrošina tā darbību, kad tā saules baterijas atrodas ēnā, raksta BBC. Kopumā astronauti Džons Grunsfelds un Endrū Feistels piecas reizes atstāja kosmisko kuģi Atlantis, lai veiktu pirmos Habla remontdarbus kopš 2002.gada.

Remontdarbu noslēgumā teleskops nodrošināts ar papildu nerūsējošā tērauda plāksnēm, lai aizsargātu to no Saules radiācijas un kosmiskām atlūzām.

Iepriekš tam tika uzstādītas jaunas un jaudīgākas kameras, kuras var fiksēt Visuma objektus, kas radušies pirms vairākiem miljoniem gadu. Nomainīts arī pagājušā gada septembrī salūzušais Habla datu apstrādes dators, ko līdz šim aizstāja dublikātdators. Nomainīts arī 19 gadu vecā teleskopa žiroskops.

Šī bija pēdējā reize, kad ASV kosmosa aģentūra NASA veica Habla teleskopa remontdarbus. Paredzams, ka aptuveni 2020.gadā NASA pēc kosmiskā teleskopa nosūtīs bezpilota kosmisko kuģi, kas Hablu nogādās atmosfērā, bet tālāk uz tā "kapa vietu" — okeāna dzelmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits