Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Hadronu paātrinātājā sekmīgi sācies vērienīgs eksperiments

Zinātniekiem otrdien sekmīgi izdevās izmantot Lielo hadronu paātrinātāju (LHP), lai veiktu neredzēti spēcīgas lādiņu sadursmes, kas varētu pavērt ceļu jauniem atklājumiem par Visuma uzbūvi. Eiropas Kodolpētījumu organizācija (CERN) informē, ka LHP notikušās lādēto daļiņu sadursmes laikā sasniegta septiņu teraelektronvoltu (septiņi triljoni elektronvoltu) enerģija, kas ir trīsreiz vairāk nekā līdzīgos eksperimentos līdz šim.


«Tas ir liels sasniegums. Mēs ieejam teritorijā, kur neviens vēl nav bijis. Mēs esam atklājuši jaunu teritoriju fizikā,» ziņu aģentūrai Reuters stāsta viens no projekta vadītājiem Olivers Buhmillers. Zinātnieki vēsta, ka Visumā šādas sadursmes notiek visu laiku, bet cilvēcei pirmoreiz izdevies veikt šādu eksperimentu laboratorijas apstākļos.


LHP iedarbināšana ir viens no vērienīgākajiem zinātnes projektiem cilvēces vēsturē. Tas ir arī viens no dārgākajiem, jo projekta izmaksas tiek lēstas uz pieciem miljardiem latu. LHP izveidots īpaši uzbūvētā pazemes tunelī pie Francijas un Šveices robežas.


Zinātnieku mērķis ir atdarināt apstākļus pēc Lielā sprādziena, kas pirms vairāk nekā 13 miljardiem gadu izraisīja Visuma rašanos. Zinātnieki cer, ka šādos eksperimentos varētu atklāt tumšo matēriju, kas veido līdz pat 25% no Visuma (saskaņā ar šo hipotēzi mums zināmā matērija ir tikai 5%, bet pārējos 70% veido tumšā enerģija).


Daži kritiķi raizējas, ka šādi eksperimenti varētu izraisīt «pasaules galu», bet zinātnieki mierina, ka šīm bažām nav nekāda pamata. Vācijas tiesa nesen noraidīja kādas sievietes prasību apturēt LHP darbību; sieviete baidījās, ka eksperimenti radīs melnos caurumus, kas varētu aprīt mūsu planētu. Tiesa nolēma, ka šīm bažām nav nekāda pamata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits