Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Haiti draud humānā katastrofa

Jau trešā vētra mēneša laikā atstājusi sitiem tūkstošu cilvēku bez pajumtes un pārtikas

Simtiem tūkstošu cilvēku Haiti ir nepieciešama steidzama palīdzība, jo nabadzībo Karību jūras valsti pārņēmuši vairāku tropisko vētru izraisīti plūdi. ANO brīdina, ka nelielajai valstiņai draud humānā katastrofa, jo tūkstošiem cilvēku jau vairākas dienas nav saņēmuši pārtiku. Pēdējās 22 dienās valsti plosījušas jau trīs viesuļvētras, kurās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 cilvēku. Hanna ir pēdējā vētra, kura skārusi Haiti. Tā postīja salu četras dienas, sev līdzi nesot milzīgu lietus daudzumu, nogāžot augļu kokus un noraujot mājām jumtus, vēsta BBC. Sinoptiķi brīdina, ka tuvākajās dienās Haiti varētu sasniegt vēl viena viesuļvētra — Aiks.

Visdramatiskāk cietusi ostas pilsēta Gonaiva, kuru pilnībā apņēmuši plūdu ūdeņi. Daudzi cilvēki patvērumu atraduši uz māju jumtiem un balkoniem, jo ūdens līmenis turpina strauji celties. ANO miera uzturēšanas misijas dalībnieki apgalvo, ka inspekcijas braucienā ar helikopteru, novērots, ka daudzas mājas ir stipri cietušas vai pilnībā iznīcinātas. Lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir pilnībā applūdusi, tādēļ labības sējumu zaudējumi palielinās jau tā augstās pārtikas cenas. "Šeit nav ne pārtikas, ne ūdens, ne drēbju," aģentūrai AP sacīja Gonaivas mācītājs Arno Dimā. "Es vēlos zināt, ko man darīt? Mēs neesam atraduši neko ēdamu jau pēdējās trīs dienas. Pilnīgi neko!"

Aculiecinieki apgalvo, ka akūti trūkst tīra dzeramā ūdens. Uz visvairāk cietušo rajonu devušies glābēji, ANO kareivji noceļ cietušos, kas atrodas uz māju jumtiem. Tomēr plūdu ūdeņi sarežģī pārtikas piegādi.

Tiek lēsts, ka Gonaivā aptuveni 70 tūkstoši cilvēku ievietoti patversmēs, 250 tūkstošiem pilsētas apakaimē ir nepieciešama ANO un valdības palīdzība, bet tāda ir nepieciešama arī vairāk nekā 600 tūkstošiem iedzīvotāju visā valstī. Haiti prezidents Renē Prevals sacīja, ka viņa valsts atrodas "katastrofas" priekšā. Džoels Botrū, ANO koordinātors humānās palīdzības sniegšanai Haiti, satraucas, ka dabas katastrofa padziļinās Haiti milzīgo nabadzību. "Tas nozīmē lielāku nestabilitāti līdz brīdim, kad mēs varēsim nodrošināt adekvātu reakciju," viņš sacīja.

Briesmu draudus sākusi radīt arī vētra Aiks, kas saniegusi ceturtās pakāpes stiprumu un strauji virzās Haiti virzienā. Pirmos postījumus valstij radīja vētra Feja, kurai pagājušajā nedēļā sekoja viesuļvētra Gustavs, kura atnesa spēcīgas lietusgāzes, tādēļ stipri atmežotajos valsts kalnainajos apvidos izraisot milzīgus dubļu nogruvumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits