Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Haiti izglābts kāds vīrietis, kurš 11 dienas pavadījis zem gruvešiem

Sestdien, 11 dienas pēc postošās zemestrīces Haiti, glābēji no gruvešiem dzīvu izvilka kādu vīrieti, tādējādi viešot cerības, ka izdzīvojušo varētu būt vairāk, kaut arī valdība piektdien pārtrauca meklēšanas un glābšanas operācijas.

25 gadus vecais Vismonds Eksantuss stāstīja, ka viņš pārcietis atrašanos drupās zem pārtikas veikala, kurā viņš strādāja, dzerot kokakolu un ēdot saldumus.

"Es jūtos labi," Eksantuss slimnīcā teica aģentūrai AFP pēc tam, kad franču, amerikāņu un grieķu glābēju komandas bija izvilkušas viņu no gruvešiem uz nestuvēm.

"Es izdzīvoju, dzerot kokakolu katru dienu un ēdot mazos saldumus," viņš teica.

Eksantuisa brālis stāstīja, ka policija viņam neļāvusi tuvoties veikalam bīstamajā rajonā, ko bija apsēduši laupītāji. Viņa ģimenei beidzot izdevās pievērst grieķu glābēju komandas uzmanību viņa palīgā saucieniem, kas atsaknēja dziļi zem veikala gruvešiem.

"Varam sacīt, ka tas ir brīnums, un ceram, ka tas nebija pēdējais," sacīja franču glābēju grupas komandieris pulkvežleitnants Kristofs Renū.

Pirms dažām stundām ANO bija paziņojusi, ka Haiti valdība piektdien likusi pārtraukt meklēšanas un glābšanas operācijas, lai palīdzības dienestu darbinieki galveno uzmanību varētu veltīt pārtikas piegādei aptuveni 600 000 cilvēku, kurus zemestrīce atstājusi bez pajumtes. Tomēr vairāk nekā 60 starptautiskās glābēju komandas turpina meklēt dzīvības pazīmes un kopš 12.janvāra katastrofas ir izglābušas jau 132 cilvēkus visā nopostītajā pilsētā. Piektdien tika izglābti kāda 84 gadus veca sieviete un 22 gadus vecs vīrietis, kuri tagad ievietoti slimnīcā.

ANO Pasaules pārtikas programma paziņoja, ka piektdien tā izsniegusi divus miljonus ēdienu porciju, un pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, visā pilsētā tagad darbojas 150 medicīniskās palīdzības punktu.

Sestdien pie Haiti krastiem ieradās ASV jūras kājnieku vienība, lai palielinātu savu glābēju kontingentu. Līdz svētdienai Haiti vai uz kuģiem tās piekrastē ieradīsies kopskaitā 20 000 cilvēku militārā personāla.

Tikmēr turpinās plaša izdzīvojušo cilvēku pārvietošana ārpus galvaspilsētas. Vairāk nekā 130 000 cilvēku izmanto valdības piedāvāto bezmaksas transportu, lai dotos uz citām pilsētām, kur tiek ierīkotas telšu nometnes, ziņo ANO. Nezināms skaits cilvēku atstājuši galvaspilsētu paši saviem spēkiem.

Speciālisti brīdina, ka simtiem tūkstošu haitiešu vēl gadiem ilgi pārtiks no ārvalstu palīdzības un dzīvos pagaidu mitekļos, jo valsts atjaunošanai varētu būt vajadzīgi vismaz desmit gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits