Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Honkongā izceļas sadursmes starp Ķīnas režīma un demokrātijas atbalstītājiem

Iepirkšanās centrā Honkongā sestdien izcēlās sadursmes starp demokrātisko reformu protestu atbalstītājiem un centrālās valdības Ķīnā piekritējiem.

Simtiem Ķīnas atbalstītāju iepirkšanās centrā Amoy Plaza dziedāja valsts himnu un turēja rokās tās karogus, kā arī skandināja saukļus Ķīnas atbalstam.

Ātri vien sapulcējās pretēja viedokļa piekritēji, un abu grupu starpā izcēlās sadursmes. Nokaitēto situāciju apturēt ieradās policijas darbinieki, un vairāki cilvēki ir aizturēti.

Vairāki simti cilvēku devās gājienā pa Tiņšuivajas piepilsētu Honkongas ziemeļrietumos, lai gan šajā apkaimē ir aizliegti protesti. Policija apturēja gājiena dalībniekus no ieiešanas vietējā parkā.

Ap 200 vidusskolēnu sestdien sarīkoja sēdprotestu laukumā pilsētas centrā.

Vairākus vakarus pēc kārtas Honkongā notika miermīlīgas protesta akcijas, kad demokrātiskās reformas atbalstošie cilvēki pulcējās lielveikalos, lai vienotos kopīgās dziesmās.

Tūkstošiem cilvēku ar laternām rokās pulcējās dažādās publiskās vietās un veidoja cilvēku ķēdes.

Kopš protestu sākuma jūnijā ir aizturēti vairāk nekā 1300 cilvēku. Pēdējās nedēļās sadursmes ir kļuvušas vardarbīgākas. Policija ir raidījusi asaru gāzi, bet demonstranti - izdemolējuši metro stacijas un bloķējuši satiksmi.

Sākotnējais protestu cēlonis Honkongā bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiju un nosoda policijas brutalitāti pret miermīlīgiem demonstrantiem.

Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama trešdien paziņoja par atteikšanos no protestus izraisījušā likumprojekta, taču protestētāji sola turpināt cīnīties par pārējām prasībām.

Protestētāji vēlas, lai Lama pamet amatu, lai tiek izveidota neatkarīga komisija policijas vardarbības izmeklēšanai, tiek atsauktas aizturētajiem protestu dalībniekiem izvirzītās apsūdzības par dalību nekārtībās.

Daudzi protestētāji arī mudina, lai prasību sarakstā tiek iekļautas politiskas reformas un demokrātiskas vēlēšanas.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
ja jau ķīnā valda režīms, tad kāpēc latvju bāleliņi par visiu varīti cenšas ar ķīnu draudzēties un iesmērēt ķīniešiem savus piena un gaļas produktus? un vispār lūgums nākošajā rakstā par kataloniju identisku virsrakstu - nu par sadursmēm starp demokrātijas atbalstītājiem un spānijas režīmu.
melnais humors
m
LETA melo un ne jau pirmo reizi. Hokonkgas protestētāji nav nekādi demokrātijas atbalstītāji. Nemieru īstais iemesls ir krietni banālāks un kriminālāks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits