Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Indijai svarīgās vēlēšanas bez noteikta uzvarētāja

Pasaules lielākajā demokrātiskajā valstī pēc iedzīvotāju skaita — Indijā — trešdien noslēdzās gandrīz mēnesi ilgais parlamenta vēlēšanu maratons. Provizoriskie rezultāti liecina, ka nevienai no vadošajām partijām neizdosies iegūt absolūto vairākumu, tādēļ jaunā valdošā koalīcija būs sadrumstalota, raksta AFP.

Vēlēšanu pēdējā — piektajā — fāzē piedalījās deviņi valsts štati. Vēlēt devās arī nestabilie Tamilnādas un Kašmīras štati. Vairāki separātistu grupējumi aicināja kašmīriešus boikotēt vēlēšanas.

Vēlēšanās piedalījušos cilvēku aptaujās (exit pool) noskaidrojies, ka vēlēšanās uzvarējusi līdz šim valdošā kreisi noskaņotās Kongresa partijas alianse, bet galvenais opozīcijas spēks hindu nacionālistu partijas Bharatiya Janata Party (BJP) alianse saņēmusi otro lielāko balsu skaitu.

Analītiķi neiesaka priekšlaikus pasludināt uzvarētājus, jo iepriekšējā pieredze liecina, ka reālie vēlēšanu rezultāti var krasi atšķirties no aptauju iznākuma. Vēlēšanu rezultāti tiks pasludināti sestdien.

Ja aptaujas izrādīsies precīzas, tad Kongresa partijas alianse varētu iegūt 189 līdz 210, bet BJP — 183 līdz 195 no 543 parlamenta vietām. Lai veidotu valdību, partijai vai koalīcijai jāiegūst vismaz 272 balsis.

Tas nozīmē, ka abas partijas iesaistīties politiskajā tirgū, lai piesaistītu vairākus sabiedrotos un izveidotu valdību. To galvenā cerība varētu būt kāda no daudzajām reģionālajām partijām, kurām ir savi specifiski mērķi.

Lai kas arī veidotu jauno valdību, skaidrs, ka tā ilgākā posmā nebūs spējīga saglabāt vienotību, kas nozīmīga laikā, kad Indija piedzīvo ekonomisko lejupslīdi, bet kaimiņvalstī Pakistānā palielinās nestabilitāte, uzskata Indijas politikas pētnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits