Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Infekcijas upuriem jāveic nieru transplantācija

Nāvējošās zarnu nūjiņas paveida izplatība inficētajiem var radīt nopietnus veselības traucējumus uz visu mūžu, brīdina Vācija. «Ap 100 pacientiem konstatēti tik smagi nieru bojājumi, ka nepieciešama orgānu transplantācija vai arī visu atlikušo mūžu jāveic dialīze,» epidemiologa un opozīcijā esošā sociāldemokrātu pārstāvja Karla Lauterbaha teikto citējis The Local.

Infekcija kopš tās uzliesmojuma maijā prasījusi jau vismaz 35 cilvēku dzīvības. Varasiestādes paredz, ka upuru skaits aizvien augšot. Aptuveni 3255 cilvēki, lielākoties Vācijā, inficēti ar bīstamo baktēriju, turklāt vismaz 812 no inficētajiem nākotnē varētu būt fatālas komplikācijas, ziņo BBC. Daļai cietušo konstatēts hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS), kas asiņaino caureju pavada ar hemolītisko anēmiju un akūtu nieru mazspēju. Baktērija atsevišķos gadījumos rosina arī neiroloģiskus traucējumus, kas var radīt paralīzi.

Slimības izraisītājs meklējams pupiņu dīgstos kādā fermā Lejassaksijas federālajā zemē valsts ziemeļos. Ferma ir slēgta, un tās produkcija atsaukta no veikalu plauktiem. Baktērija parasti sastopama liellopu un aitu zarnās un nav skaidrs, kā tā nokļuvusi dīgstos. Tomēr fermas darbinieki neesot vainojami infekcijas uzliesmojumā, un dīgstu audzētava atbildusi «augstiem higiēnas prasību standartiem», Lejassaksijas zemkopības ministra Gērta Lindemana teikto citējis Deutsche Welle.

Slimība konstatēta 14 Eiropas valstīs, ASV un Kanādā, tomēr tās epicentrs ir Vācija. K. Lauterbahs brīdinājis, ka bīstamā baktērija var radīt aizvien lielākus draudus arī citviet pasaulē, turklāt pati Vācija nākotnē varētu piedzīvot atkārtotu epidēmijas uzliesmojumu.

Vācijā infekcijas izplatība mudinājusi pārskatīt slimību reģistrēšanas kārtību, lai atvieglotu informācijas plūsmu starp slimnīcām un par slimību kontroli atbildīgo Roberta Koha institūtu. Vācijas patērētāju tiesību aizsardzības ministre Ilze Aignere solījusi pastiprināt arī dīgstu audzēšanu regulējošās normas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits