Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irāna ļauj veikt prasītās kodolpārbaudes

IAEA analīze liecina, ka Teherānai ir pietiekamas zināšanas "lietojamas" atombumbas izstrādāšanā.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) oktobra beigās veiks pārbaudes Irānas jaunajā urāna bagātināšanas rūpnīcā, svētdien vizītes laikā Irānas galvaspilsētā Teherānā paziņoja organizācijas vadītājs Muhammeds el Barādeī. M. el Barādeī vizīte Teherānā notiek laikā, kad parādījusies informācija, ka Irānas rīcībā ir pietiekamas zināšanas, lai radītu atomieročus, un palīdzīgu roku šī mērķa sasniegšanai devuši krievu zinātnieki.

Atkusnis attiecībās?

"IAEA inspektori 25.oktobrī apmeklēs Irānas jauno urāna bagātināšanas rūpnīcu, kas tiek būvēta Kumas pilsētā," pēc tikšanās ar Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāju Alī Akbaru Salehi paziņoja M. el Barādeī. "Mums ir svarīga visaptveroša sadarbība šajā jautājumā, tādēļ nepieciešams nosūtīt mūsu inspektorus, lai pārliecinātos, ka Kumas rūpnīca ir paredzēta miermīlīgiem mērķiem."

IAEA šefs pauda cerību, ka abu pušu attiecības kļūs atvērtākas. "Es redzu, ka esam kritiskā brīdī," sacīja M. el Barādeī. "Tomēr es redzu, ka mūsu attiecības virzās prom no konfrontācijām un kļūst caurskatāmākas un uz sadarbību vērstas. Es, protams, turpināšu Irānu aicināt būt pēc iespējas atklātākai." Abas puses vienojušās, ka detalizētāk par IAEA inspektoru vizīti Kumā tiks spriests 19.oktobrī, kad Austrijas galvaspilsētā Vīnē paredzēts Irānas un sešu lielvalstu kodolsarunu otrais raunds.

M. el Barādeī sacīja, ka Irānai par Kumas rūpnīcu vajadzēja paziņot dienā, kad sākta tās celtniecība. Teherāna ilgi slēpa otrās urāna bagātināšanas rūpnīcas būvniecību un paziņoja par to pagājušajā mēnesī. Rietumi uzskata, ka ilgā rūpnīcas slēpšana vēlreiz apstiprina aizdomas, ka Irānas kodolprogramma kalpo militāriem, nevis civiliem mērķiem.

Tur aizdomās krievus

ASV laikraksts The New York Times sestdien rakstīja, ka konfidenciālā IAEA analīzē secināts — Irāna ieguvusi pietiekami daudz informācijas, lai izstrādātu un izgatavotu "lietojamu" atombumbu. IAEA rīcībā esot pierādījumi, ka Irāna veikusi plašus pētījumus un izmēģinājumus, kā salikt kopā ieroča sastāvdaļas. Taču dokumentā nav minēts, cik tālu šis darbs progresējis.

Savukārt britu laikraksts Times svētdien vēstīja, ka Izraēlas rīcībā ir saraksts ar to krievu zinātnieku vārdiem, kuri konsultējuši Irānu, kā izstrādāt kodolgalviņu. Šo sarakstu pagājušajā mēnesī slepenajā vizītē Maskavā Krievijas prezidentam un premjerministram nodevis Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu, laikrakstu informējis avots Krievijas Aizsardzības ministrijā.

Izraēla uzskatot, ka zinātnieki Irānas labā strādā ne bez Maskavas akcepta, tomēr Rietumu lielvalstis ir izvairīgas, sakot, ka irāņi, iespējams, krievu palīdzību ir saņēmuši, tomēr uzskata, ka Krievijas valdība tajā nav iesaistīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits