Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Irānā slāpē opozīcijas atbalstītāju protestus

Relatīvs miers svētdien iestājās Irānas galvaspilsētā Teherānā, kur sestdienas vakarā notika sadursmes starp policiju un opozīcijas atbalstītājiem. Grautiņus izraisīja piektdien notikušo prezidenta vēlēšanu rezultāti, kas par uzvarētāju atzina līdzšinējo valsts vadītāju Mahmūdu Ahmadinedžādu. Protestētāji uzskata, ka M.Ahmadinedžāds uzvaru guvis negodīgā ceļā.

Lielākā daļa nekārtību dalībnieku bija bijušā Irānas premjerministra un demokrātisko reformu aizstāvja Mira Huseina Musavi atbalstītāji. Viņi M.H.Musavi uzskata par īsto vēlēšanu uzvarētāju. Sestdienas vakarā apcietināti aptuveni simt liberāli domājošās opozīcijas pārstāvju, kas apsūdzēti grautiņu organizēšanā.

Pazūd 10 miljoni balsu


Irānas varas iestādes svētdien atjaunoja mobilo telefonu sakarus, kas bija bloķēti kopš sestdienas, lai ierobežotu ar vēlēšanu rezultātiem neapmierināto aktivitātes. Tomēr irānieši nevarēja nosūtīt īsziņas, vēsta AP.

Valdība pastiprināja interneta cenzūru. Tika bloķētas vairākas mājaslapas, kas saistītas ar M.H.Musavi. Nestrādāja vairākas sociālās saziņas vietnes, arī populārās Facebook un Twitter. Tiek ziņots par jaunām represijām pret neatkarīgajiem medijiem. Saūda Arābijas finansētā arābu televīzijas kanāla Al Arabiya Teherānas birojs slēgts "nezināmu iemeslu dēļ", paziņoja kanāla vadība.

Par spīti ierobežojumiem, vairākas nelielas M.H.Musavi atbalstītāju grupas izgāja ielās. Aptuveni 300 protestētāju pulcējās pie kādas Teherānas universitātes, saucot: "Kur ir mūsu balsis?" Dažviet notikušas jaunas sadursmes.

Protestētāji uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti par labu M.Ahmadinedžādam. M.H.Musavi atbalstošais laikraksts Kalameh Sabz (Zaļā Pasaule) paziņoja, ka piektdienas vēlēšanu laikā "pazudušas" ap 10 miljoni balsu. Izdevums gan neatklāj, kur guvis šādu informāciju.

Kopš piektdienas vakara uzstāšanās, kurā M.H.Musavi noliedza M.Ahmadinedžāda uzvaru un sacīja, ka tā "pakļauj briesmām islāma republikas pamatus un radīs tirāniju", bijušais Irānas premjers publiski nav parādījies. Izskanējušas aizdomas, ka viņam piemērots mājas arests, tomēr viņa sieva paziņoja, ka M.H.Musavi sekojot notikumu gaitai, raksta Reuters.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti liecina, ka M.Ahmadinedžāds ieguvis 62,6 procentus vēlētāju balsu, bet M.H.Musavi — 33,8 procentus.

Rietumi novēro

M.Ahmadinedžāds apgalvoja, ka vēlēšanas bijušas "brīvas un veselīgas" un ka Irāna nepakļaušoties ārvalstu uzbrukumiem. Viņš uzsvēra: "Vairāki ārvalstu mediji organizēja cīņu pret Irānas tautu."

Par Irānas prezidenta vēlēšanu iznākumu satraukušies Rietumi, kuri vēlas bremzēt pasaules piektā lielākā naftas ieguvēja kodolprogrammu.

Eiropas Savienība paziņoja, ka noraizējusies par Irānas vēlēšanu iespējamiem pārkāpumiem un tām sekojošo vardarbību, tomēr cer, ka valsts jaunā valdība sāks dialogu ar starptautisko sabiedrību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits