Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Irānas sagrābtais britu kuģis noenkurots ostā

Irānas varas iestāžu piektdien Hormuza šaurumā sagrābtais britu tankkuģis Stena Impero, uz kura atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais, ir noenkurots Banderabasas ostā, sestdien paziņoja vietējās amatpersonas.

"Britu tankkuģis Stena Impero savā ceļā sadūrās ar zvejas kuģi, un, kā to paredz likums, pēc negadījuma ir jānoskaidro tā iemesli," sacīja Hormozgānas provinces ostas un jūras organizācijas ģenerāldirektors Allāhs Morads Afifipūrs.

Uz kuģa Stena Impero, kas kuģo zem Lielbritānijas karoga un pieder Lielbritānijas kompānijai Stena Bulk, "ir 23 apkalpes locekļi, un viņi visi atrodas uz kuģa" Banderabasas ostā, Afifipūrs sacījis Irānas ziņu aģentūrai Fars.

Hormozgānas provinces amatpersona sacīja, ka pēc sadursmes Irānas zvejas laivas apkalpe "sazinājās ar britu kuģi, bet nesaņēma nekādu atbildi".

"Kad britu kuģis neatbildēja zvejas laivai, atbilstoši likumā paredzētajām procedūrām tās apkalpe informēja Hormozgānas ostas un jūras biroju," viņš piebilda.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien apstiprinājusi, ka Hormuza šaurumā sagrābusi britu tankkuģi Stena Impero, kas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

Stena Bulk paziņoja, ka tās kuģis "pilnībā ievērojis visus kuģošanas un starptautiskos regulējums". Netiek ziņots, ka kāds no apkalpes būtu ievainots.

18 no apkalpes locekļiem, tostarp kapteinis, ir Indijas pilsoņi, bet pārējie apkalpes locekļi ir Filipīnu, Latvijas un Krievijas valstspiederīgie.

Uz Irānas varasiestāžu aizturētā britu tankkuģa Stena Impero dienējošais Latvijas valstspiederīgais ir kapteiņa vecākais palīgs, aģentūru LETA informēja VAS Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.

Vīrietis ir dzimis 1978.gadā.

Kočāne stāstīja, ka kuģu apkalpes komplektēšanas kompānija Ultramarine, kas nodarbojas ar jūrnieku darbā iekārtošanu, uztur kontaktus ar kapteiņa vecākā palīga ģimeni un arī Ārlietu ministriju (ĀM), kas iesaistījusies jūrnieka atbrīvošanā.

Jūras administrācijas pārstāve skaidroja, ka Latvijas virsnieki augsti kotējas starptautiskajā darba tirgū.

Jau ziņots, ka uz Irānas aizturētā britu tankkuģa ir viens Latvijas valstspiederīgais. ĀM apstiprina, ka Irānas varasiestādes 19. jūlijā Hormuzas jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi Stena Impero, kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Pašlaik tiek darīts viss, lai atbrīvotu Latvijas valstspiederīgo. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārējā dienesta atbalstu, panākot Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

Tāpat Latvija šodien vērsīsies pie Irānas Islāma Republikas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi, informē ministrijā.

Pašlaik gan ministrijai nav informācijas par jūrnieku stāvokli uz sagrābtā kuģa. Zināms vien, ka kuģis atrodas Irānas ostā. Taču, tiklīdz ministrija iegūs jaunāku informāciju, Rinkēvičs solīja par to informēt.

Ministrs pauda, ka šāda kuģu sagrābšana nav pieņemama, un situācija nav pati vienkāršākā.

Vēstīts arī, ka Irānas varas iestādes piektdien sagrābušas divus britu tankkuģus Hormuza šaurumā. Otrais sagrābtais kuģis vēlāk tika atbrīvots.

 

Top komentāri

Uldis
U
Prieks skatīties ,ka UK ,un ASV LOPIEM ierāda viņu īsto vietu . Latvijas DP ar Rinkēviču noteikti tūlīt sāks rīkoties Klauniem taču jāizrādas drīz stabulēs ,ka tas nav demokrātiski ,ko dara Irāna .
Uldis
U
NATO SŪKĀTĀJI VAR TIKAI NOSŪKĀT !
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Irānas kuģis ir "arestēts", bet britu kuģis - "sagrābts"... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits