Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irāņi līksmo par uzvaru pār Rietumiem

Kā vēsturisks panākums Irānā uztverts Teherānas un pasaules lielvaru panāktais kompromiss, neskatoties uz to, ka tas minimāli mīkstinās pret islāma republiku piemērotās starptautiskās sankcijas un iegrožos irāņu kodolprogrammu, aiz kuras rietumvalstis saskata mēģinājumus iegūt atomieročus.

Citās Tuvo Austrumu valstīs un Rietumos Ženēvas kodolsarunu iznākumu uztver pārsvarā pozitīvi vai rezervēti, bet visdziļāko sarūgtinājumu par vienošanos paudusi Irānas ienaidniece Izraēla, kas ir apņēmusies strādāt, lai panāktu vēl striktākus Teherānas kodolprogrammas ierobežojumus.

Sešas lielvalstis (ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija) un Irāna vienojās, ka apmaiņā pret Teherānai piemēroto starptautisko sankciju daļēju samazināšanu irāņi ierobežos savu kodolprogrammu. Vienošanās būs spēkā pusgadu.

Irāna apņēmusies pārtraukt urāna bagātināšanu virs 5% un "neitralizēt" tās rīcībā esošo līdz 20% bagātināto urānu. Teherāna arī nedrīkst uzstādīt jaunas centrifūgas, ko izmanto urāna bagātināšanai. Irāņiem ir jānodrošina Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras inspektoru pieeja saviem kodolobjektiem.

Ja Irāna pildīs saistības, tad tuvākajos sešos mēnešos pret to jaunas sankcijas nepiemēros. Tomēr daļa ASV kongresmeņu gan no opozīcijā esošās Republikāņu partijas, gan valdošās Demokrātu partijas jau tagad apsver "rezerves plānu" un ir gatavi apstiprināt jaunas sankcijas pret Irānu, ja tā pārkāps kādu no vienošanās punktiem.

Vairākums irāņu vienošanos uzskata par nācijas uzvaru, jo ir atvieglotas ekonomiskās sankcijas pret Irānu, bet Teherānas kodolprogramma nav apturēta. Savukārt visneapmierinātākā ar kodolsarunu iznākumu ir Izraēla, kas Irānas kodolprogrammā saskata tikai un vienīgi vēlmi iegūt atomieročus, ko likt lietā pret ebreju valsti.

Plašāk lasiet rakstā Irāņi līksmo par uzvaru pār Rietumiem otrdienas, 26.novembra, laikraksta Diena 14.-15.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits