Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irāņu zinātnieki izmēģinājuši pirmo pašu izgatavoto kodoldegvielas stieni

Irāņu zinātnieki izmēģinājuši pirmo pašu valstī izgatavoto kodoldegvielas stieni, kurā izmantota vietējā urāna rūda, svētdien paziņojusi Irānas Atomenerģijas organizācija. "Pēc fizikālajām pārbaudēm stienis ievietots Teherānas pētniecības reaktorā, lai noskaidrotu, kā tas darbojas," teikts organizācijas interneta vietnē.

Pagājušajā mēnesī Irāna jau paziņoja, ka plāno ievietot šai reaktorā savā valstī izgatavotu kodoldegvielas stieni. Teherānas pētniecības reaktors tiek izmantots, lai iegūtu radioaktīvos izotopus medicīniskām vajadzībām, un šobrīd tas izmanto kodoldegvielas krājumus, kas 1993.gadā iepirkti no Argentīnas un jau gandrīz izlietoti.

Šim reaktoram vajadzīgs urāns, kas bagātināts līdz 20% līmenim - tā ir daudz augstāka bagātināšanas pakāpe nekā Krievijas būvētajā Būšehras atomelektrostacijā Persijas līča piekrastē, kur tiek lietota Krievijas kodoldegviela, kas pēc izmantošanas jānosūta atpakaļ uz šo valsti.

Rietumvalstis apsūdz Teherānu, ka tā cenšas izstrādāt kodolbruņojumu, taču pati Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma domāta tikai civiliem mērķiem.

Irānas Atomenerģijas organizācija gan nav norādījusi urāna bagātināšanas pakāpi eksperimentālajā stienī, bet tieši ar Teherānas urāna bagātināšanas programmu saistās lielākās Rietumu raizes.

Rietumvalstu valdības izteikušas bažas, ka Irāna centīsies apgūt urāna bagātināšanu līdz 90% līmenim, kas nepieciešams kodolbruņojuma radīšanai. Urāns, kas bagātināts līdz 20% līmenim, parasti tiek ražots plātņu, nevis stieņu veidā. Rietumi līdz šim skeptiski vērtējuši iespēju, ka Irānai ir tehnoloģija plātņu ražošanai.

Par nepiekāpšanos prasībām apturēt savu urāna bagātināšanas programmu Irānai jau noteiktas četras ANO Drošības padomes sankciju paketes, kā arī vienpusējas rietumvalstu sankcijas. Dienu pirms Teherānas paziņojuma par kodoldegvielas stieņa izmēģināšanu ASV prezidents Baraks Obama parakstīja likumu, kas cita starpā ietver jaunas sankcijas pret Irānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits