Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izraēlu nosoda par uzbrukumu humānās palīdzības konvojam

Starptautiskās sabiedrības sašutumu izraisījis Izraēlas specvienību uzbrukums kuģu konvojam, kas veda humānās palīdzības kravu uz palestīniešu apdzīvoto Gazas joslu. Apšaudē nogalināti vismaz 10 pasažieri, galvenokārt Turcijas pilsoņi, informē AFP. Izraēla taisnojas, ka kuģa apkalpe nav pakļāvusies pavēlēm un uzbrukusi Izraēlas karavīriem, kas gribēja pārbaudīt kuģi.

Sešu kuģu konvojs bija ceļā no Kipras uz Gazas joslu, lai piegādātu palestīniešiem ap 10 000 tonnu humānās palīdzības. Izraēla jau vairākus gadus īsteno Gazas joslas blokādi, lai vājinātu palestīniešu grupējumu Hamas, kas ir pie varas šajā teritorijā. Izraēla brīdina, ka neļaus kuģiem bez pārbaudes doties uz Gazu.

Uzbrukums noticis nakts laikā starptautiskos ūdeņos. Arābu telesabiedrības Al Jazeera reportieris, kas bija uz viena no kuģiem, apgalvo, ka Izraēlas karavīri pirmie atklāja uguni uz kuģi. Taču izraēlieši uzsver, ka apšaude sākusies pēc tam, kad kuģa pasažieri uzbruka karavīriem ar cirvjiem, nažiem, metāla stieņiem un šaujamieročiem. ”Pret mūsu spēkiem tika izmantoti šaujamieroči. Viņi izraisīja vardarbību; tas ir 100% skaidrs,” BBC stāsta Izraēlas valdības pārstāvis Marks Regevs. Izraēlas ārlietu ministra vietnieks Denijs Ajalons šo konvoju raksturojis kā ”naida armādu”, kas mērķtiecīgi centusies izraisīt provokāciju.

ANO ģenerālsekretārs Ban Ki Mūns pieprasījis, lai apšaudes apstākļi tiktu rūpīgi izmeklēti. ”Svarīgi, lai būtu rūpīga izmeklēšana, kas palīdzētu noskaidrot, kā notika šī asinsizliešana. Es uzskatu, ka Izraēlai nekavējoties jāsniedz pilnvērtīgs paskaidrojums,” teica Ban Ki Mūns.

Cilvēktiesību aizstāvji ir saniknoti par Izraēlas rīcību. ”Tas ir pretīgi, ka viņi uzkāpa uz klāja un uzbruka civiliedzīvotājiem. Mēs esam civiliedzīvotāji,” uzsver organizācijas Brīvību Gazai pārstāve Grēta Berlina.

Lielākā daļa cietušo ir Turcijas pilsoņi. Turcijas valdība paudusi sašutumu par Izraēlas ”necilvēcīgo” rīcību. Šis incidents varētu ievērojami pasliktināt attiecības starp Turciju un Izraēlu, lai gan līdz šim Turcija bija viena no retajām musulmaņu valstīm, kurai bija normālas attiecības ar Izraēlu. Izraēla jau ieteikusi saviem pilsoņiem atturēties no braucieniem uz Turciju, kur sākušās pret Izraēlu vērstas protesta akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits