Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Izsludina "Man Booker Prize 2009" īso listi

Iespējams, globālā  ekonomiskā krīze tiešām labvēlīgi iedarbojas uz radošo cilvēku prātiem, - speciālisti literatūras nozarē sludina, ka tik kvalitatīvs romānu birums angļu valodā, ar kādu nācies saskarties prestižās Būkera balvas literatūrā pieciem vērtētājiem (starp kuriem nav neviena "pilna laika" rakstnieka, toties ir pa aktierim un redaktoram, un trim literatūrkritiķiem,) ar skotu literatūrkritiķi un žurnālistu Džeimsu Notiju priekšgalā, nav pieredzēts gadiem ilgi: "žūrijai stāv priekšā ļoti smags darbs, kas varētu sagādāt stipras galvassāpes, jo šoreiz nāksies izvēlēties vislabāko no.

.. vislabākajiem".

Jau pats fakts, ka par Būkeru (bez lieliskās publicitātes  balvā nāk 50 tūkstoši sterliņmārciņu uzvarētājam, 2,5 tūkstoši katram short list dalībniekam un visiem arī līgums par jaunas grāmatas grafiskā dizaina un reklāmas stratēģijas bezmaksas izveidi) cīnīsies divi autori, kas šo prēmiju jau saņēmuši - angļu romāniste Antonija Baijeta/Anthony Byatt, bet Dienvidāfrikas rakstnieks, holandiešu pēctecis Džons Maksvels Kutzē/J. M. Coetzee – pat divreiz. Sešiniekā turklāt vēl ir arī viens iepriekšējo Būkeru finālists un divi pusfinālisti. Tātad, lūk, īsais nominantu saraksts:

1. Hilary Mantel –  Volfhola/Wolf Hall
2. Sarah Waters – Mazais ceļinieks/The Little Stranger
3. J. M. Coetzee - Tveice/Summertime
4. A. S. Byatt – Bērnu grāmata/The Children's Book
5. Simon Mawer – Stikla istaba/The Glass Room
6. Adam Foulds – Atdzimušais labirints/The Quickening Maze – viņš arī jaunākais literāts, kura astotais romāns beidzot nonācis līdz Būkera atzinībai. Trīs rakstnieki, trīs rakstnieces, - lai kā Virdžīnijai Vulfai nepatiktu, ka literātes sievietes mēģina ar vārdu "atšķirt" – angļu valodā neveiksmīgi (writer un author nav dzimtes norādes) – no rakstniekiem vīriešiem.

1968. gadā dibinātā Man Booker Prize tika iecerēta kā britu analogs prestižajai Francijas Daiļo mākslu akadēmijas Gonkūru prēmijai.

Fināla lēmumu žūrija paziņos 6. oktobrī greznās vakariņās Londonas Rātsnama Guildhall zālē. Sīkāka info – šeit: http://www.themanbookerprize.com/news/stories/1275

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits