Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Jaunajam pāvestam savulaik tikusi izoperēta daļa plaušas

Pāvestam Franciskam savulaik tikusi izoperēta daļa plaušas, taču jaunais katoļu baznīcas galva ir pie labas veselības, ceturtdien pavēstīja Vatikāns.

"Es apstiprinu, ka pirms daudziem, daudziem gadiem viņam tika veikta operācija, kurā tika izņemta daļa plaušas," žurnālistiem apliecināja Vatikāna preses sekretārs Federiko Lombardi. "Tas neapgrūtina viņa dzīvi," piebilda Lombardi. "Tie, kas viņu pazīst, vienmēr redzējuši viņu pie labas veselības."

Vēl zēna gados Horhe Mario Bergoljo pārcieta plaušu karsoni un ārstiem nācās izoperēt viņam daļu plaušas, lasāms 2010.gadā izdotajā Bergoljo biogrāfijā. 22 gadu vecumā Bergoljo iestājies jezuītu ordenī un cerējis kļūt par misionāru, taču sliktā veselības stāvokļa dēļ viņš nav varējis uzsākt misionāra gaitas. "Es vēlējos doties misionāra gaitās uz Japānu, taču savas nopietnās veselības problēmas dēļ man tas bija liegts," biogrāfijas rakstītājiem stāstījis pats garīdznieks.

Kā ziņots, katoļu kardinālu konklāvs trešdien vakarā Vatikānā par jauno Romas katoļu pāvestu izraudzījās līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo. Jaunā pāvesta vārds ir Francisks. Pāvests oficiāli tiks dēvēts par Francisku līdz brīdim, kad šādu vārdu izvēlēsies vēl kāds no nākamajiem pāvestiem. Tikai tad pāvestu Francisku varēs sākt dēvēt par Francisku I.

Jaunais pāvests, kuram jāstājas Benedikta XVI vietā, tika ievēlēts konklāva otrajā dienā piektajā balsojumā.

Īsajā uzrunā no Svētā Pētera bazilikas balkona jaunais pāvests izteicās, ka kardināli, šķiet, "devušies līdz pasaules malai", lai viņu atrastu. Francisks arī aicināja pasauli iet pa mīlestības un brālības ceļu, kā arī, vēršoties pie pūļa laukumā, mudināja ļaudis aizlūgt par viņu.

Bergoljo ievēlēšana visiem sagādājusi pārsteigumu, jo viņa vārds iepriekš nemaz netika minēts favorītu vidū, lai gan tiek uzskatīts, ka 2005.gada konklāvā, kurā par pāvestu tika ievēlēts Benedikts XVI, Bergoljo balsojumā esot palicis kā otrais. 76 gadus vecais Bergoljo kļuvis par katoļu baznīcas vēsturē pirmo Amerikas pārstāvi pāvesta krēslā. Viņš ir arī pirmais neeiropietis, kam baznīcas vadība uzticēta pēdējās tūkstošgades laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits