Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaunieceltais Izraēlas vēstnieks Latvijā atstādināts no amata

Jaunieceltais Izraēlas vēstnieks Latvijā Zeevs Benariehs atstādināts no darba Izraēlas Ārlietu ministrijā saistībā ar apsūdzībām par slepenas informācijas nopludināšanu, vēsta Izraēlas laikraksti.

Bijušas Izraēlas vēstnieks Baltkrievijā Benariehs apsūdzēts par informācijas nopludināšanu ārlietu ministram Avigdoram Lībermanam par to, ka pret viņu tiek veikta izmeklēšana, raksta "Yediot Ahronoth".

Benariehs pašlaik ieņem Lībermana padomnieka amatu, taču tagad uz izmeklēšanas laiku ir atstādināts.

Izraēlas policija informēja, ka Benariehs nopratināšanā atzinis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Benariehs, tāpat kā Lībermans, ir dzimis bijušajā PSRS un uz Izraēlu pārcēlās deviņdesmitajos gados.

Izmeklēšana attiecas uz notikumiem 2008.gadā, kad Lībermans bija parlamenta deputāts. Benarieham, kurš tobrīd bija Izraēlas vēstnieks Baltkrievijā, tika uzdots no Izraēlas Tieslietu ministrijas tieši un diskrēti nodot Baltkrievijas izmeklētājiem dokumentu par Lībermana lietas izmeklēšanu.

Dokumentu Tieslietu ministrijai bija nodevusi Izraēlas policija, un tajā lūgta Baltkrievijas izmeklētāju palīdzība Lībermana lietas izmeklēšanā.

Kaut arī uz aizzīmogotās aploksnes, kurā atradās dokuments, bija zīmogs "Īpaši slepeni", Benariehs aploksni atvēris un nokopējis slepeno informāciju. Dokumenta kopiju Benariehs vēlāk nodeva Lībermanam, kad tas viesojās Minskā.

Lībermans 2009.gada februārī, tūlīt pēc iecelšanas ārlietu ministra amatā, devās atpūtas braucienā uz Baltkrieviju un uzturējās tur piecas dienas. Laika posmā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada jūnijam Lībermans Minskā viesojies trīs reizes, vienā no tām saņemot slepenos dokumentus no Benarieha.

Apmaiņā pret informācijas nodošanu Benariehs pieprasījis, lai viņu ieceļ par Izraēlas vēstnieku Latvijā.

Izraēlas policija uzmanību pievērsusi arī faktam, ka Benariehs vēstnieka amatā iecelts, neskatoties uz pilnīgu pieredzes trūkumu šajā jomā.

2004.gadā, kad Lībermans bija transporta ministrs Ariela Šarona valdībā, viņš aktīvi iestājās par gadu iepriekš budžeta samazinājuma dēļ slēgtās Izraēlas vēstniecības Minskā atvēršanu.

Lībermans tik ļoti vēlējās atjaunot Izraēlas diplomātisko misiju Baltkrievijā, ka viņš pat piedāvāja pārdalīt Transporta ministrijas finansējumu, lai novērstu budžeta iztrūkumu. Jau no paša sākuma Lībermans arī aktīvi iestājās par Benarieha nozīmēšanu vēstnieka amatā jaunatvērtajā vēstniecībā, stāstīja diplomāti.

Kā raksta "Ha'retz", Benarieha iecelšana Izraēlas vēstnieka amatā Minskā šokējusi daudzus diplomātus, jo iepriekš viņš ieņēmis nenozīmīgu amatu Ārlietu ministrijas Eirāzijas nodaļā un bijis vairāk pazīstams ar savu aizraušanos ar krievu dzeju, ne interesi par starptautisko politiku.

"Viņam nebija ne mazākās nojausmas par to, kas notiek vēstniecībā. Ikviens zināja, ka viņam nav nekāda sakara ar vēstniecības darbu un savu laiku viņš veltīja dzejoļu tulkošanai krievu valodā. Viņš nevadīja vēstniecību, neveica nekādus sūtījumus, un neviens nezināja, ko īsti viņš tur dara," laikrakstam stāstīja kāda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pēc atgriešanās no misijas Minskā Benariehs tika nozīmēts par Lībermana personīgo padomnieku Krievijas un NVS jautājumos. Arī šajā amatā viņš īpaši neizcēlās.

"Es nevaru atcerēties, ka man ir bijusi kaut viena komunikācija ar viņu," laikrakstam "Ha'aretz" sacīja kāds diplomāts.

Tomēr Benarieha karjera turpināja strauju izaugsmi. Nepilnus 12 mēnešus pēc viņa iepriekšējā paaugstinājuma amatā viņš tika izraudzīts par Izraēlas vēstnieku Latvijā un Lietuvā, neskatoties uz vairākiem nopietnākiem un daudz pieredzējušākiem kandidātiem.

Benariehs vēl nebija ieradies Latvijā, bet izgāja apmācības kursus, kuros diplomāti tiek sagatavoti gaidāmajam dienestam ārvalstu diplomātiskajā misijā.

Kā jau ziņots, pret Lībermanu tiek veikta izmeklēšanu arī par 2,5 miljonu dolāru (1,29 miljonu latu) pieņemšanu nelikumīgu priekšvēlēšanu ziedojumu veidā, izmantojot viņa meitas Kiprā atvērtus norēķinu kontus. Kopš 1996.gada pret viņu sāktas vairākas apsūdzības, taču nevienā vaina nav pierādīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits