Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Jaunnedēļ liks punktu pūliņiem atrast MH370 lainera vraku

Nākamnedēļ beigs Malaysia Airlines pirms vairāk nekā četriem gadiem pazudušā gaisa kuģa meklējumus, pavēstījis Malaizijas transporta ministrs. Lidaparāts ar 239 cilvēkiem uz klāja pazuda no radaru ekrāniem 2014. gada martā ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu. Kopš tā laika izvērstas vērienīgas un ļoti dārgas lidmašīnas vraka meklēšanas operācijas, taču visas noslēdzās bez rezultātiem.

Lidmašīnas Boeing 777 pazušana kļuvusi par vienu no visilgāk neatrisinātajiem aviācijas noslēpumiem, kas radīja labvēlīgu augsni daudz un dažādām teorijām, tostarp arī versijai par lidmašīnas nolaupīšanu vai pašnāvnieka uzspridzināšanos lidmašīnā. Tomēr šīs nedēļas sākumā izmeklētāju pārstāvji Malaizijas parlamentā, izklāstot Malaizijas, Ķīnas, Austrālijas ekspertu secinājumus, šādu notikumu iespējamību noliedza un paziņoja, ka lidmašīna, visticamāk, nogāzusies, jo tai beigusies degviela.

Vispirms neilgi pēc lidmašīnas avārijas tās paliekas, izņemot atsevišķus un nebūtiskus fragmentus, neizdevās atrast Austrālijas organizētajā meklēšanas operācijā 120 000 kvadrātkilometru plašā apgabalā. Šo operāciju pārtrauca pērn janvārī. Reisā bojāgājušo tuvinieki uzstāja, ka meklējumi jāatsāk, un Malaizijas valdība noslēdza līgumu ar ASV izmeklēšanas uzņēmumu Ocean Infinity, paredzot, ka meklētāji saņems samaksu līdz pat 70 miljoniem ASV dolāru, taču tikai tādā gadījumā, ja izdosies uziet lidmašīnas Boeing 777 vraku vai tā melnās kastes.

Ocean Infinity meklējumus izvērsa Indijas okeānā apmēream 25 000 kvadrātkilometru platībā uz ziemeļiem no sākotnējās meklējumu teritorijas. Tika izmantots Norvēģijas kuģis ar 65 apkalpes locekļiem, ieskaitot divus valdības pārstāvjus - Malaizijas flotes locekļus. Tehniskais aprīkojums bija iespaidīgs - astoņi autonomi droni, kas aprīkoti ar hidrolokatoriem un kamerām, ar ko pārmeklētas okeāna platības pat līdz 6000 metru dziļumā.

Operācija tomēr nav vainagojusies ar panākumiem par spīti iesaistītajai modernajai tehnikai, tāpēc tagad paziņots, ka operācija noslēgsies jaunnedēļ - 29. maijā.

Jau iepriekš apstiprināti trīs MH370 fragmentu, tostarp divus metrus lielas spārna daļas, tā sauktā flaperona, atrašana. Atlūzu fragmenti uzieti izskaloti krastā Indijas okeāna rietumu daļā.

Malaizijas premjers Mahatirs Mohamads iepriekš izteicās, ka līgums ar Ocean Infinity jāpārskata, ņemot vērā viņa valdībai doto uzdevumu samazināt valsts tēriņus pēc iepriekšējai valdībai izteiktajām apsūdzībām koruptīvos darījumos un atstājot stipri patukšotu valsts kasi.

Advokāte Greisa Natana, kuras māte bija starp lidmašīnas pasažieriem, izteikusies, ka ziņas par meklēšanas operācijas izbeigšanu nepārsteidz. Viņa gan arī uzsvērusi, ka gadījumā, ja uzņēmums Ocean Infinity nolemtu šo operāciju atsākt, Malaizijas valdība nedrīkstētu atkāpties no līguma, kas paredz samaksāt tikai par lidmašīnas vraka atradumiem,.

"Mēs nevaram noteikt valdībai, ko darīt, bet varam runāt mūsu un ģimeņu vārdā [..] atrast lidmašīnu ir būtiski vairāku iemeslu dēļ," viņa norādījusi AFP.

Avarējušās lidmašīnas pasažieru tuvinieki, kuri apvienojušies grupā Voice370, kopīgā vēstulē Malaizijas valdībai arī mudinājuši izveidot visaptverošu pārskatu saistībā ar lidmašīnas pazušanu, kā arī aicinājuši izmeklēt iespējamu ar MH370 saistītu ierakstu falsifikāciju vai pazušanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits