Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kauņā atklāta Valda Adamkus muzejbibliotēka

Kauņā piektdien atklāta bijušā Lietuvas prezidenta Valda Adamkus muzejbibliotēka, kas iecerēta gan kā memoriāla telpa, gan kā inovatīvs kultūras un zinātnes centrs, kur cilvēki, īpaši jaunieši, varēs smelties dziļākas ziņas par Lietuvas un lietuviešu emigrācijas vēsturi.

Lietuvā šāda bibliotēka izveidota pirmo reizi. Tā iekārtota 1910.gadā celtā jūgendstila ēkā Kauņas Simona Daukanta laukumā, kur Pirmās Republikas laikā atradās Lietuvas Ārlietu ministrija. Jau kādu laiku tur glabājas Adamkus arhīvs - vairāki tūkstoši dokumentu un dienasgrāmatu.

Runājot bibliotēkas atklāšanas ceremonijā, Adamkus izteicis novēlējumu, lai tā būtu "atvērta un viesmīlīga un lai katrs, kas tajā ienācis, justos nevis kā viesis, bet kā savējais, kā gaidīts un vajadzīgs cilvēks".

"Novēlu, lai te ne tikai glabātos grāmatas, dokumenti un vēsturiski svarīgas lietas, bet lai tā būtu profesionālās, intelektuālās, garīgās un patriotiskās pilnveidošanās telpa, lai te norisinātos diskusijas, lekcijas, lai cilvēki te satiktos, apmainītos ar domām un viedokļiem," viņš sacījis.

Bibliotēkas atklāšanā piedalījās Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis un Vītauta Dižā Universitātes rektors Juozs Augutis.

"Sveicu prezidentu Valdu Adamku, kuram starp citām savām labām idejām radās šī ideja, kas iemiesojusies dzīvē. Sveicu Lietuvas valsti, kura sapratusi šīs idejas nozīmību un iesaistījusies tās īstenošanā. Sveicu arī dzimto Kauņas pilsētu, kas ieguvusi īpašu vērtību, turpmākās kultūrpolitiskās darbības garantiju," atklāšanas ceremonijā sacījis Landsberģis.

Šobrīd bibliotēkā apskatāmas fotogrāfijas no abiem Valda Adamkus prezidenta pilnvaru termiņiem, viņa arhīvu dokumenti un apbalvojumu kolekcijas, kā arī emigrācijas lietuviešu mākslas darbi no viņa personiskās kolekcijas un Vītauta Dižā Universitātes fondiem.

Valds Adamkus dzimis 1926.gadā Kauņā. Otrā pasaules kara gados, mācīdamies Kauņas "Aušras" ģimnāzijā, viņš iesaistījies jauniešu pretošanās kustībā. 1944.gada vasarā kopā ar vecākiem Adamkus emigrējis uz Vāciju, kur beidzis lietuviešu ģimnāziju un studējis Minhenes Universitātes Dabaszinību fakultātē.

1949.gadā Adamkus pārcēlies uz ASV. Septiņdesmito gadu sākumā viņš uzaicināts strādāt tikko izveidotajā ASV Vides aizsardzības aģentūrā (EPA), kur sācis darbu kā vides pētījumu centra vadītājs, vēlāk kļūstot par EPA Ziemeļrietumu reģiona administratora vietnieku un beidzot - par reģiona administratoru.

1997.gadā viņš ievēlēts par Lietuvas Republikas prezidentu, bet 2003.gada janvārī zaudēja vēlēšanās bijušajam premjeram Rolandam Paksam, kurš 2004.gada aprīlī tika atcelts no prezidenta amata par konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpšanu.

2004.gada jūnijā Adamkus tika ievēlēts prezidenta amatā uz otro pilnvaru termiņu, bet 2009.gada vasarā nodeva valsts vadītāja pilnvaras tagadējai prezidentei Daļai Grībauskaitei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits