Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kijeva bloķē humāno konvoju

Ukrainas varasiestādes otrdien paziņojušas, ka neielaidīs valsts teritorijā humāno palīdzību, ko uz karadarbības pārņemtajiem Austrumukrainas rajoniem nosūtījusi Krievija, lai it kā palīdzētu Luhanskas apgabala iedzīvotājiem, kuri ir palikuši bez elektrības, pārtikas un tīra dzeramā ūdens, trešdien raksta laikraksts Diena

Ukrainas valdība un rietumvalstis ar aizdomām uzlūko Krievijas humāno misiju, ko tā vēl otrdien pēcpusdienā nebija saskaņojusi ar Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), un ir brīdinājušas Maskavu neizmantot palīdzības sniegšanu kā aizsegu militāram iebrukumam Austrumukrainā.

Krievijas mediji vēsta, ka otrdien agri no rīta Piemaskavu atstājusi 280 baltu smago kravas automašīnu kolonna ar 2000 tonnu smagu humānās palīdzības kravu, kurā esot 400 tonnas putraimu, 100 tonnas cukura, 62 tonnas bērnu pārtikas, 54 tonnas zāļu un medicīniskā aprīkojuma, 12 tūkstoši guļammaisu un 69 dažādas jaudas pārvietojami elektrības ģeneratori, vēsta ziņu portāls NEWSru.

Krievijas valdība otrdien paziņoja, ka palīdzības misija esot saskaņota ar Kijevu un ICRC, bet Ukraina un starptautiskā palīdzības organizācija apgalvoja, ka tām nav ne jausmas, kāds ir sūtījuma saturs un galamērķis. Iespējams, ka Maskava kā zaļo gaismu savai humānajai misijai uztvēra Ukrainas prezidenta Petro Porošenko pirmdienas paziņojumu, ka viņš atļauj ICRC pārraudzītu starptautisku palīdzības misiju, kurā piekritušas iesaistīties Eiropas Savienība, ASV un Krievija.

Ukraina apgalvo, ka pie valsts robežas pēdējās dienās sakoncentrēti 45 tūkstoši krievu karavīru, tādēļ Rietumi pieļauj, ka Krievija humāno misiju var izmantot, lai ievestu karaspēku Austrumukrainā, kur Maskavas atbalstītie kaujinieki cieš milzīgus zaudējumus. "Mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tas var būt aizsegs, lai Krievija nostiprinātu klātbūtni Luhanskā un Doņeckā," Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss vakar sacīja radio France Info. Par to brīdinājis arī NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens.

Arī pašā Krievijā izskan minējumi, ka Kremlis palīdzības konvoju nosūtījis, lai pavērtu ceļu "miera uzturēšanas" spēku ievešanai Donbasa reģionā, kas faktiski nozīmētu Ukrainas sabrukumu. "Ja Kijeva līdz rudenim neatgūs Donbasu, tad notiks valsts sadalīšanās un ienāks miera uzturētāji, kas nozīmēs konflikta ieilgšanu uz gadiem," politologs Oļegs Kudinovs sacīja intervijā prokremliskajam laikrakstam Moskovskij komsomoļec.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šādus apgalvojumus nodēvējis par "absurdiem".

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Kijeva bloķē humāno konvoju trešdienas, 13.augusta, laikraksta Diena 9.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits