Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ķīna līksmo par pastaigu kosmosā

Ķīniešu kosmonautam pirmoreiz izdevies iziet atklātākosmosā, nākamais mērķis ir kosmosa stacijas būvēšana

Mazs solis cilvēkam, milzīgs solis Ķīnas tautas attīstībā. Ar šādiem vārdiem Ķīnas prese komentē ziņas par pirmo Ķīnas kosmonauta iziešanu atklātā kosmosā, kas Ķīnai ļāva pietuvoties tādām kosmosa izpētes lielvalstīm kā ASV un Krievija. Ķīnas kosmosa kuģa apkalpe svētdien atgriezās uz Zemes pēc 68 stundu ilgā lidojuma, kura laikā notika vēsturiskā pastaiga kosmosā.

Apkalpes komandieris Džai Džigans aptuveni 15 minūšu pastaigājās ārpus kosmosa kuģa, turot rokās Ķīnas karogu. Šis skats iepriecināja vairāk nekā miljardu ķīniešu, kas ir gandarīti par savas valsts ekonomisko un tehnoloģisko izaugsmi. Pēc atgriešanās uz Zemes kosmonauts Džai Džigans pavēstīja, ka lepojas ar savu dzimteni. Ķīnas amatpersonas pasludināja Džai un abus pārējos kosmonautus par visas Ķīnas varoņiem. Valdība uzsver, ka Ķīna turpinās attīstīt savu kosmosa programmu.

Ķīnas kosmonauta pirmais lidojums kosmosā notika 2003.gadā, pēc diviem gadiem lidojumā devās jau divi kosmonauti, bet šoreiz apkalpē bija trīs kosmonauti. Lai gan ASV un PSRS šādus lidojumus veica jau pirms vairāk nekā 40 gadiem, Ķīna ir apņēmības pilna atgūt iekavēto un kļūt par vadošo lielvalsti kosmosa izpētes jomā. Nākamais ķīniešu mērķis ir uzbūvēt savu kosmosa staciju, kurā varētu dzīvot ķīniešu kosmonauti. Iespējams, Ķīna plāno lidojumu arī uz Mēnesi, lai apsteigtu amerikāņus, kas līdz 2020.gadam plāno atgriezties uz Mēness.

Pirms vairāk nekā 40 gadiem, kad PSRS un ASV sāka lidojumus kosmosā, Ķīna bija nabadzīga valsts, kas nevarēja pat sapņot par šādiem sasniegumiem. Taču tagad Ķīnas spēks ar katru gadu palielinās. Kosmonautu lidojums veicinājis jaunu patriotisma vilni, kas turpina Pekinas olimpisko spēļu panākumus. "Kad redzēju, kā Džai Džigans iznāk no kabīnes ar Ķīnas karogu rokās, jutos ļoti lepns," ziņu aģentūrai AFP stāsta Pekinas uzņēmējs He Čancjans. "Redzot sarkano piecstaru zvaigznes karogu kosmosā, kļūst skaidrs, ka Ķīna ir spējīga paveikt visu, ko vien vēlas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits