Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ķīna palielina militāro budžetu, pastiprina bruņošanos

Ķīna otrdien paziņoja par militārā budžeta palielināšanu, izsaucot jaunas bažas reģionā, kurā valstis jau agrāk norādījušas uz Ķīnas pieaugošo un agresīvo dominanci Klusā okeāna ūdeņos. Ķīna ietur līdzšinējo tradīciju - pieaugumu, kas mērāms divciparu skaitlī -, jo šogad aizsardzības budžetam atvēlētais finansējums palielināts par 10,7%, taču šoreiz lielākā daļa līdzekļu tikšot novirzīta iekšējai drošībai.

«Šķiet, ka Ķīnai katru gadu ārpasaulei jāpaskaidro, kādēļ mums vajadzētu stiprināt nacionālo aizsardzību un kādēļ mums vajadzētu palielināt militāro budžetu,» ziņu aģentūra Xinhua citēja valdības pārstāvja Fu Jiņa teikto. «Ķīnas miermīlīgā ārpolitika un militārā aizsardzības politika nepieciešama drošībai un mieram Āzijā.»

Finanšu ministrija vēsta, ka militārajām vajadzībām atvēlēti 740,6 miljardi juaņu (ap 64 miljardiem latu). Palielinājums iezīmē ne vien Ķīnas piesardzību, ņemot vērā teritoriālās domstarpības ar Japānu un Dienvidaustrumāzijas valstīm, bet arī augošo ķīniešu tautas neapmierinātību ar korupciju, piesārņojumu un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

«Tas parāda, ka Ķīnas Komunistiskā partija ir vairāk satraukta par potenciāliem destabilizācijas riskiem, kas nāktu no valsts iekšienes, nevis ārpuses, norādot, ka partija ir kļuvusi krietni nepārliecinātāka,» ziņu aģentūrai Reuters norādīja cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Human Rights Watch pētnieks Nikolass Bekelinss.

Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao pēdējā uzrunā Kongresam pirms vērienīgās varas maiņas noslēguma uzsvēra, ka Ķīnas ekonomikai šogad kā mērķis noteikta izaugsme 7,5% apmērā, neslēpjot, ka nāksies smagi strādāt, lai to sasniegtu. Plānots radīt arī vairāk nekā deviņus miljardus jaunu darbavietu, bezdarba līmenim pilsētās neļaujot pārsniegt 4,6% atzīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baidens: Putina karš nav sasniedzis savus mērķus

ASV prezidents Džo Baidens otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā pavēstīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina izvērstais karš nav sasniedzis savus mērķus, taču tas neatceļ nepieciešamību...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits