Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķīna publicē vadlīnijas pilsoņu "morālās kvalitātes" uzlabošanai

Ķīnas Komunistiskā partija publicējusi jaunas vadlīnijas valsts pilsoņu "morālās kvalitātes" uzlabošanai, kas aptver faktiski visas privātās dzīves sfēras, sākot ar laulību ceremoniju organizēšanu un beidzot ar piedienīgu ģērbšanos.

Šonedēļ, līdztekus aiz slēgtām durvīm notiekošajam 4.Komunistiskās partijas centrālkomitejas plēnumam, kurā tiek diskutēts par turpmāko Ķīnas virzību, varasiestādes nodevušas atklātībai virkni vadlīniju.

Sestdien valdība publicēja "Pilsoņu morālā satvara izveides pamatprincipus jaunajam laikmetam", kas sniedz norādījumus, kā lietot internetu, audzināt bērnus, svinēt valsts svētkus un uzvesties, atrodoties ārzemēs.

Vadlīnijas, kuras izstrādājusi Kulturālā un ētiskā progresa vadības centrālā komiteja, mudina veidot "ķīniešu garu, ķīniešu vērtības un ķīniešu varu".

Dokumentā pilsoņi aicināti internetā izvairīties no pornogrāfijas un vulgāra satura, kā arī ievērot pareizo etiķeti, nacionālā karoga pacelšanas vai valsts himnas dziedāšanas laikā.

Tādām publiskām iestādēm kā bibliotēkas vai jauniešu centri uzlikts par pienākumu pievērsties "morālajai izglītošanai", lai paaugstinātu tautas ideoloģisko sagatavotību un morālos standartus.

Vadlīnijās uzsvērts arī patriotisms un uzticība tēvzemei.

"Ļaudis, kam ir verdziska attieksme pret ārvalstīm, kas grauj nacionālo lepnumu un iztirgo nacionālās intereses, jādisciplinē saskaņā ar likumu," teikts dokumentā.

Savukārt šonedēļ publicēti atsevišķi noteikumi, kas attiecas uz lauku apvidiem un kuros vietējās varasiestādes mudinātas izskaust "sliktās ieražas".

Dokumentā nosodīta gan slikta izturēšanās pret senioriem, gan pārmērības kāzās vai bērēs.

Komitejas pārstāvis norādījis, ka svarīgākais "lauku kopienām" ir ideoloģijas un morāles stiprināšana, izmantojot Komunistiskās jaunatnes līgu, sieviešu federācijas un citas kolektīvās organizācijas.

Valsts raidorganizācija CCTV norāda, ka lielie kāzu tēriņi, kā arī mājokļa un dāvanu nodrošināšana līgavai, kas bieži pārsniedz nabadzīgāko laucinieku ģimeņu līdzekļus, pakļauj "spiedienam neprecētos vīriešus".

Ilgstošā Ķīnas viena bērna politika novedusi pie milzīga dzimumu disbalansa, un Pekina bažījas par iespējamajām sociālajām sekām, kuras lauku apvidos var radīt miljoniem neprecēto vīriešu.

Iepriekšējās morāles vadlīnijas Ķīnas varasiestādes publicēja 2001.gadā.

Top komentāri

rekur
r
Pirmais un galvenais- Ķīnā Sociālajiem tīkliem uzlikts "zelta filtrs". Visa informācija plūst tikai caur Valsts kanāliem. Atkarībā no tā cik tu esi patriotisks, pareizs, ķīnisks un morāls tev dod pieslēgumu informācijai vai nedod... Gribi piekļūt informācijai - esi Pareizs un Morāls!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits