Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ķīnā valsts varas graušanā apsūdzētam blogerim piespriež astoņu gadu cietumsodu

Ķīnas tiesa otrdien atzina par vainīgu valsts varas graušanā blogeri, kas kritizēja varasiestādes, un piesprieda viņam astoņu gadu cietumsodu.

Notiesātais Vu Gaņs tiesā savu vainu neatzina un gatavojas pārsūdzēt spriedumu, ko pasludināja tiesa valsts ziemeļaustrumu pilsētā Tiaņdziņā.

Vu advokāts Jaņs Sjiņs sacīja žurnālistiem, ka blogerim piespriests tik bargs sods tāpēc, ka viņš atteicies atzīt savu vainu. Savukārt cilvēktiesību aktīvistu advokātam, kurš bija atzinis savu vainu musināšanā uz valsts varas graušanu, tiesa Ķīnas dienvidaustrumu pilsētā Čanšā otrdien nolēma sodu nepiespriest.

Blogerim piespriestais sods ir iecerēts kā brīdinājums "citiem aktīvistiem, lai viņi atzītu savu vainu, ja tiktu apsūdzēti noziegumos pret valsti", teica viņa advokāts.

Vu, kurš internetā bija pazīstams ar pseidonīmu Īpaši vulgārais miesnieks, jo nevairījās lietot necenzētus izteicienus,izpelnījās varasiestāžu neapmierinātību ar savām performancēm un blogiem, kuros kritizēja norises Ķīnas sabiedrībā un politikā un pievērsa uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem. Viņš tika aizturēts 2015.gada maijā un apsūdzēts valsts varas graušanā.

Blogeris "uzbruka valsts sistēmai, kas ir pamats valsts varai un konstitūcijai", sacīts tiesas paziņojumā. Tajā piebilsts, ka Vu "izplatījis viltus ziņas" un "internetā apvainojis citus".

Vu bija "neapmierināts ar pašreizējo pārvaldes sistēmu, un tāpēc viņam pakāpeniski radās domas par valsts varas graušanu", sacīts paziņojumā.

Savukārt cilvēktiesību aktīvistu advokātam Sjie Janam, kurš atzina vainu "musināšanā uz valsts varas graušanu", tiesa Čanšā nolēma sodu nepiespriest. Sjie, kurš arī tika aizturēts 2015.gada maijā, šogad maijā no apcietinājuma tika atbrīvots. Lai gan iepriekš Sjie teica, ka viņš apcietinājumā ticis sists, viņam ilgstoši nav ļauts gulēt un viņš ticis pakļauts ilgām pratināšanām, otrdien izplatītajā videoierakstā viņš apgalvo, ka šie viņa izteikumi neatbilstot patiesībai. Viņš arī pauž nožēlu un sola turpmāk būt likumpaklausīgs pilsonis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits