Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ķīnas kosmonauts pirmo reizi izgājis atklātā kosmosā

Ķīnas kosmonauts sestdien pirmo reizi izgājis atklātā kosmosā. Kosmosa kuģa "Šeņdžou VII" komandieris Džajs Džigans atklātā izplatījumā pavadīja nepilnas 15 minūtes. Kad viņš bija atstājis kosmosa kuģi, 41 gadu vecais Džajs pamāja ar nelielu Ķīnas karodziņu kamerai, kas atradās ārpus kosmosa kuģa un viņu filmēja.

"Es jūtos labi. Es sveicu Ķīnas tautu un visas pasaules iedzīvotājus," viņš sacīja.

Ķīna ceturtdien palaida kosmosā savu trešo pilotējamo kosmosa kuģi, ar kuru 68 stundu misijā izplatījumā devās trīs taikonauti (kosmonauti).

Kosmosa kuģis "Šeņdžou VII" tika palaists no Dzjucjuaņas kosmodroma Ķīnas ziemeļrietumos. Kosmosa kuģa palaišanu bija ieradies noskatīties Ķīnas prezidents Hu Dziņtao.

Kosmosa kuģa palaišana apliecina Ķīnas pretenzijas uz kosmosa lielvalsts statusu, turklāt tā notiek īsi pirms ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) 50.gadadienas svinībām 1.oktobrī.

Līdz 2010.gadam Ķīna plāno kosmosā nosūtīt vēl divus bezpilota kosmosa kuģus, un vienu pilotējamo kosmosa kuģi ar trim apkalpes locekļiem, kuri sāks darbu pie kosmosa stacijas būvniecības.

2007.gada novembrī Ķīna paziņoja, ka plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt nelielu kosmosa staciju, kas svērs 20 tonnas un riņķos orbītā ap Zemi.

Ķīna jau agrāk ir izrādījusi interesi par piedalīšanos Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) būvniecībā, kuru kopīgi veic ASV, Krievija, Japāna un vairākas Eiropas valstis. ASV armija un daži kongresmeņi ir pret Ķīnas piedalīšanos šajā projektā un arī pret jebkāda cita veida sadarbību ar Ķīnu kosmosa apguvē, jo uzskata Ķīnas kosmosa programmu par potenciālu draudu ASV satelītu sistēmai.

Ķīna 2003.gadā kļuva par trešo pasaules valsti pēc bijušās PSRS un ASV, kas patstāvīgi nosūtījusi kosmosā savu kosmonautu. Otrs pilotējamais Ķīnas kosmosa kuģis ar diviem apkalpes locekļiem 115 stundu misijā kosmosā devās 2005.gadā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits