Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ķīnas mediji brīdina Japānu par iespējamajām sankcijām

īnas Komunistiskās partijas laikraksts pirmdien brīdina Japānu, ka tās tautsaimniecībai varētu nākties piedzīvot ievērojamas grūtības, ja Pekina nolemtu noteikt Tokijai sankcijas saistībā ar abu valstu teritoriālajām domstarpībām.

Jāatgādina, ka pēdējās dienās Ķīnu pāršalkuši plaši pret Japānu vērsti protesti saistībā ar abu valstu domstarpībām par neapdzīvotu salu grupu Austrumķīnas jūrā. Salas, kuras Ķīna dēvē par Djaoju, bet Japāna - par Senkaku salām. šobrīd kontrolē Tokija, taču uz tām pretenzijas izvirza arī Pekina.

Strīds no jauna uzliesmoja pagājušajā nedēļā, kad Japānas valdība apstiprināja lēmumu iegādāties trīs lielākās salas šajā salu ķēdē. Ķīna uz to reaģēja, nosūtot uz salām kuģus.

Ja abas Āzijas lielākās tautsaimniecības viena otrai noteiktu tirdzniecības sankcijas, tas negatīvi ietekmētu visa kontinenta ekonomisko izaugsmi.

Kā teikts Ķīnas Komunistiskās partijas laikraksta komentārā, Japānas ekonomika jau piedzīvoja ļoti grūtas desmitgades no pagājušā gadsimta nogalē un tā joprojām jūt gan pasaules finanšu krīzes, gan 2011.gada katastrofas ietekmi. "Japānas ekonomikai nav imunitātes pret Ķīnas ekonomiskajiem pasākumiem," skaidro izdevums, vienlaikus gan piebilstot - tā kā abas ekonomikas viena no otras ir atkarīgas, tas Ķīnai būtu "abpusgriezīgs zobens".

Komentārs ievietots tikai laikraksta People's Daily ārzemju izdevumā. Tajā arī norādīts, ka Pekina būtībā neatbalsta ekonomisko sankciju izmantošanu starptautisko strīdu risināšanā, un, pieņemot šādu lēmumu, tas būtu jāizvērtē ļoti piesardzīgi.

Vienlaikus gan izdevums brīdina: "Cīņā, kas skar teritoriālo suverenitāti, ja Japāna turpinās savas provokācijas, Ķīna nenovēršami uzsāks cīņu." Laikraksts norāda, ka sankcijas varētu tikt vērstas pret Japānas rūpniecības un finanšu nozarēm, eksportu un investīcijām Ķīnā, kā arī "stratēģisko materiālu importu", ar to acīmredzot domāti retie metāli, kas tiek izmantoti augsto tehnoloģiju produktos. "Vai Japāna vēlētos zaudēt vēl desmit gadus un pat būtu gatava atkrist atpakaļ par 20 gadiem?" vaicā izdevums.

Ķīnai un Japānai ir ciešas tirdzniecības un biznesa attiecības, taču politiskā jomā gaisotne nereti ir saspringta gan teritoriālo domstarpību, gan vēstures jautājumu dēļ. Daudzi Japānas uzņēmumi ir investējuši Ķīnā, un abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms pērn sasniedza 342,9 miljardus dolāru. Saskaņā ar oficiālajiem datiem Japāna ir Ķīnas ceturtais lielākais tirdzniecības partneris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits