Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ķīnas policija pret Sjiņdzjanas reģiona protestētājiem lieto asaru gāzi

Ķīnas policija izmantojusi asaru gāzi, lai piektdien izklīdinātu Sjiņdzjanas provinces Urumči pilsētā sapulcējušos demonstrantus, vēsta valsts masu mediji.

Nemieri atsākušies vien dienu pēc tam, kad desmitiem tūkstošu cilvēku izgāja ielās, protestējot pret 470 cilvēku saduršanu ar šļircēm, ziņo aģentūra "Siņhua".

Pēc tās rīcībā esošās informācijas, piektdienas demonstrācijas norit netālu no pilsētas centrā esošā Naņhu laukuma, kur aptuveni 1000 policistu bloķēja ieeju tajā.

Ir pienākušas ziņas arī par kādu citu protestētāju grupu, kurā aptuveni 100 cilvēku sapulcējušies netālu no musulmaņu apdzīvota rajona.

Savukārt ziņu aģentūras AFP žurnālists bija liecinieks vēl vienai 1000 cilvēku lielai protestētāju grupai, kuras lielākā daļa bija haņu ķīnieši.

Demonstranti drošības spēku virzienā metuši plastmasas pudeles un izsaukuši valdību kritizējošas frāzes.

Tas noticis vien kvartāla attālumā no Sjiņdzjanas provinces valdības ēkas, kas atrodas pilsētas Tautas laukumā, kur noritēja ceturtdienas protesta akcija.

Cilvēki vairākkārt sadūrušies ar drošības spēkiem. Ja tie kādu no protestētājiem centušies arestēt, pūlis saucis "Atbrīvojiet viņu! Atbrīvojiet viņu!".

Demonstranti arīdzan pieprasījuši Komunistiskās partijas reģionālā vadītāja atkāpšanos.

Pūļa izkliedēšanā piedalījās simtiem policistu. Aptuveni pēc stundas protesta pasākums bija beidzies. Nepieciešamības gadījumā operācijā bija gatavi iesaistīties vēl simtiem drošības sargu.

Piektdien, vienu dienu pēc masveidīgām demonstrācijām, kurās piedalījās tūkstošiem iedzīvotāju, policijas spēki bija izvietojušies pa visu pilsētu.

Iedzīvotāju protestus izraisījusi vairāk nekā 470 cilvēku saduršana ar šļircēm. Par nozieguma vaininiekiem tiek uzskatīti reģiona uiguru iedzīvotāji, kas galvenokārt ir islāmticīgie.

Jaunie protesti notikuši nepilnus divus mēnešus pēc 5.jūlijā notikušajiem etniskajiem nemieriem Urumči, kuros bojā gāja gandrīz 200 cilvēki. Tie bija traģiskākie nemieri valstī pēdējo desmitgažu laikā.

"Valdība ir patiesi nespēcīga. Tagad visi to var redzēt. Jau pagājuši divi mēneši, un viņi neko nav atrisinājuši. Kā tas ir iespējams?" izmisīgi jautā Vans Dzinžens, kurš demonstrācijās noraudzījās no sava juvelieru veikala.

"Viņi nav izstrādājuši nekādu plānu, kā risināt šīs problēmas. Viņiem šiem cilvēkiem jāpaskaidro, kā viņi to risinās. Taču problēmas ir tik ļoti lielas, ka, iespējams, neviens tās nespēj atrisināt," viņš uzskata.

Piektdien policija, lūdzot cilvēkus izklīst, izmantoja skaļruņus.

"Draugi, lūdzu, ieklausieties. Drošības situācija Urumči ir atgriezusies normālās sliedēs. Lūdzu, palīdziet mums uzturēt kārtību un pēc iespējas drīzāk atgriezieties savās mājās," aicināja kārtībsargi.

Savukārt pilsētas vadība piektdien izdevusi rīkojumu, kurā policijai un varasiestādēm uzdots "nopietni cīnīties pret noziedzniekiem". Tā aicinājusi arī iedzīvotājus ziņot par noziedzīgām darbībām. Vainīgajiem draud "bargs sods".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits