Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīnas prezidents pauž atbalstu Honkongas līderei Lamai

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins apliecinājis ticību Honkongas līderei Kerijai Lamai, ar kuru pirmdien ticies Šanhajā. Abu tikšanās seko baumām, ka Pekina gatavojas atlaist Lamu, kas nav spējusi iegrožot Honkongā notiekošos protestus.

Sji sacīja, ka Lama paveikusi lielu un smagu darbu un cenšas stabilizēt situāciju Honkongā, vēstīja ziņu aģentūra Siņhua. Aģentūra ziņoja, ka prezidents apliecinājis Lamai, ka valdība uzticas viņai un novērtē viņas un viņas komandas darbu.

"Vardarbības un haosa izbeigšana un kārtības atjaunošana joprojām ir svarīgākais Honkongas uzdevums," norādīja Sji.

Viņš arī aicināja pielikt "efektīvus pūliņus", lai uzlabotu cilvēku dzīvi, un sākt dialogu ar visiem sabiedrības sektoriem.

Lama Šanhajā piedalījās Ķīnas Starptautiskajā Importa izstādē un bija plānots, ka viņa pēc tam atgriezīsies Honkongā. Taču svētdien Lamas birojs paziņoja, ka viņai trešdien Pekinā paredzēta tikšanās ar valdības amatpersonām.

Ķīnas politikas eksperts Villijs Lams prognozē, ka šī tikšanās tiks pasniegta kā sarunas par protestiem Honkongā un ekonomikas jautājumiem, bet patiesais temats būs Lamas nākotne.

"Viņas sniegums izrādījies gandrīz katastrofisks un viņa ir zaudējusi Pekinas uzticību," uzskata eksperts.

Ķīnas centrālā valdība piektdien pēc četru dienu ilgas Komunistiskās partijas līderu sanāksmes brīdināja, ka nebūs iecietīga pret jebkādiem izaicinājumiem tās autoritātei Honkongā. Vienlaikus tā plāno veicināt patriotismu Honkongā un mainīt pilsētas līdera izvēles un atcelšanas procesu.

Protesti Honkongā notiek kopš jūnija. 

Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits